Τα γνωστά σε όλους μας cinnamon rolls στην πιο υγιεινή και αρωματική εκδοχή τους, με τζίντζερ, πετιμέζι και σταφίδες που τα κάνουν ακόμη πιο λαχταριστά...
• Μερίδες: για 8 κομμάτια • Χρόνος προετοιμασίας: 25' • Χρόνος μαγειρέματος: 20' • Έτοιμο σε: 45' • Χρόνος αναμονής: 1 ώρα και 30 λεπτά ΥΛΙΚΑ Για τη ζύμη • 80γρ. γάλα χλιαρό • 3 κουτ. σούπας πετιμέζι • 2 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή • ½ φακελάκι μαγιά ξηρή (4-5γρ. περίπου) • 1 αβγό • 2 κουτ. γλυκού βανίλια υγρή • ¼ κουτ. γλυκού αλάτι • 120γρ. αλεύρι ολικής άλεσης • 180γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις • ½ κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη • ½ κουτ. γλυκού κανέλα Για τη γέμιση • 1 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο • 1 κουτ. σούπας πετιμέζι • 50γρ. ζάχαρη καστανή • ½ κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη • ½ κουτ. γλυκού κανέλα • 100γρ. σταφίδες Για το γλάσο • 100γρ. ζάχαρη άχνη • 1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ • ½ κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη • ½ κουτ. γλυκού κανέλα • ¼ κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη • 1/8 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο • 2-3 κουτ. γλυκού γάλα • αμύγδαλα φιλέ (προαιρετικά) ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ • Πρώτα ετοιμάζετε τη ζύμη: Ρίχνετε σε ένα μπολ το γάλα, το πετιμέζι, το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το αβγό, τη βανίλια και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε σιγά-σιγά τα άλευρα, τα μπαχαρικά, το αλάτι και ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια λεία, ελαστική ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. • Σκεπάζετε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνετε στην άκρη για 1 ώρα περίπου, να διπλασιαστεί σε όγκο. • Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ ανακατεύετε το βούτυρο με το πετιμέζι και σε ένα δεύτερο μπολ τη ζάχαρη με τα μπαχαρικά σε ένα άλλο και τα κρατάτε στην άκρη. • Για το γλάσο: Κοσκινίζετε τη ζάχαρη σε ένα μπολ, προσθέτετε το κορν φλάουρ, τα μπαχαρικά, ανακατεύετε και ρίχνετε σιγά-σιγά το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να έχετε ένα λείο και ρευστό γλάσο. • Για τα cinnamon rolls: Ανοίγετε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο σχήμα 10x15εκ., αλείφετε με το μίγμα βούτυρο-πετιμέζι, πασπαλίζετε από πάνω με το μίγμα της ζάχαρης και σκορπάτε τις σταφίδες σε όλη την επιφάνεια της ζύμης. Τυλίγετε τη ζύμη σε ρολό και την κόβετε σε 8 κομμάτια. • Απλώνετε τα ρολάκια σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, τα σκεπάζετε και τα αφήνετε να φουσκώσουν ξανά για άλλη μισή ώρα. • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και ψήνετε τα ρολάκια για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν χρώμα. Τα βγάζετε από το φούρνο, τα αφήνετε να κρυώσουν λίγο και να γίνουν χλιαρά, τα περιχύνετε με το γλάσο και σερβίρετε. Tips • Το αλεύρι στη ζύμη το προσθέτετε σιγά-σιγά γιατί καμιά φορά μπορεί να μην το πάρει όλο ή να χρειάζεται λίγο παραπάνω. • Το γάλα στο γλάσο το ρίχνετε κουταλιά-κουταλιά μέχρι να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. olivemagazine.gr
|