facebook  youtube  twitter  instagram 23/7/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


  

Αυτόματη υποβολή φορολογικών δηλώσεων για πάνω από 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  26/01/2024 09:49:11
Αυτόματη υποβολή φορολογικών δηλώσεων για πάνω από 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους

Πραγματικότητα αναμένεται γίνει από εφέτος η προσυμπληρωμένη φορολογική δήλωση, απαλλάσσοντας πάνω από ένα εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους από την ταλαιπωρίας επίσκεψης στον λογιστή προκειμένου να υποβάλλουν την δήλωσή τους.

Παράλληλα οι προσυμπληρώμενες φορολογικές δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων από το 2025 θα περιλαμβάνουν και εισοδήματα από άλλες πηγές όπως ενοίκια, μερίσματα από συμμετοχές σε μετοχικά κεφάλαια επιχειρήσεων. Για την συμπλήρωσή της.

Όπως ανέφερε χθες ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής κατά την παρουσίαση του σχεδίου δράσης της ΑΑΔΕ για το 2024, από φέτος οι φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2023 εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις και δεν είχαν καμία μεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση δεν θα χρειαστεί ούτε να απευθυνθούν σε λογιστή για την συμπλήρωση της δήλωσής τους αλλά ούτε και να «μπλέξουν» με τους δεκάδες κωδικούς.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι το μόνο που έχουν να κάνουν είναι τα ελέγξουν εάν τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο έντυπο Ε1, με τα ποσά που έχουν προσυμπληρωθεί όπως μισθοί, συντάξεις, αποδείξεις, δάνεια, κατοικίες, αυτοκίνητα και τα προσωπικά τους στοιχεία, είναι ορθά ή όχι.

Εκείνοι που δεν θα διαπιστώσουν λάθη ή παραλείψεις θα πατήσουν απλά το κουμπί της υποβολής της δήλωσης η οποία την ίδια στιγμή θα εκκαθαριστεί και αυτόματα θα εκδοθεί το εκκαθαριστικό.

Όμως και στην περίπτωση που αυτό δεν συμβεί και ο φορολογούμενος δεν προβεί σε καμία απολύτως ενέργεια, τότε η δήλωση θα θεωρείται ότι έχει υποβληθεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ την τελευταία ημέρα της προθεσμίας.

Το σύστημα θα επιτρέπει διορθώσεις και προσθήκες στους κωδικούς του Ε1 για τους φορολογούμενους που έχουν μεταβολές τις οποίες δεν γνωρίζει, δεν έχει καταγράψει και δεν έχει προσυμπληρώσει η ΑΑΔΕ.

Όπως προβλέπει ο σχεδιασμός από το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ, η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει προς το τέλος Μαρτίου. Έως τότε θα έχει ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων, μέτρο το οποίο όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας θα βάλει τέλος στο σήριαλ των παρατάσεων που παίζεται κάθε χρόνο.

Αλλαγές όμως έρχονται στα νέα φορολογικά έντυπα καθώς θα προστεθούν κωδικοί που αφορούν κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους το εισόδημα των οποίων θα υπολογιστεί με το νέο τεκμαρτό σύστημα.

Το ημερολόγιο πληρωμών για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα παραμείνει το ίδιο. Ο φόρος θα μπορεί να καταβληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% μέχρι το τέλος Ιούλιου είτε σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου 2025.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του Γιώργου Πιτσιλή στις δηλώσεις του 2025 θα υπάρχουν περισσότερα προσυμπληρωμένα δεδομένα όπως εισοδήματα από ακίνητα, συμμετοχές στο κεφάλαιο εταιρειών κλπ. Οι περισσότεροι κωδικοί του εντύπου Ε2 στο οποίο οι φορολογούμενοι εμφανίζουν τα εισοδήματα από ενοίκια ή κενά και δωρεάν παραχωρημένα ακίνητα θα είναι έχουν συμπληρωθεί από την ΑΑΔΕ κάνοντας έτσι πιο εύκολη τη ζωή των φορολογούμενων.

Επίσης αυτόματα μέσω του myProperty θα συμπληρώνεται το Ε9 και για τους φορολογούμενους που προχωρούν σε γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων. Σήμερα η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 αφορά μόνο τους φορολογούμενους που πωλούν και μεταβιβάζουν ακίνητα με τα στοιχεία να δείχνουν ότι το μέτρο εφαρμόζεται για 6 στις 10 δηλώσεις ακινήτων.

newsit.gr


Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
72561
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net 
Προτεινόμενα άρθρα


 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ