Υλικά για 6 άτομα: 6 αχλάδια με το κοτσάνι τους, κατά προτίμηση κρυστάλλια, 1 κλαράκι κανέλλα, 4-5 γαρίφαλα, ½ λίτρο γλυκό κρασί Για τη σάλτσα σοκολάτας: 200γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, 1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα φρέσκο, 1 σφηνάκι μπράντι...
Εκτέλεση: Καθαρίζετε προσεκτικά τα αχλάδια, κρατώντας το κοτσανάκι. Τα γυρίζετε ανάποδα και μ’ ένα μαχαίρι αφαιρείτε τα κουκούτσια από το κάθε αχλάδι. Τα βάζετε όρθια μέσα σε μια κατσαρόλα, να χωράνε ίσα-ίσα. Αδειάζετε μέσα το γλυκό κρασί, το κλαράκι της κανέλλας και τα γαρίφαλα. Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε με καπάκι και τα αφήνετε να ποσαριστούν για τουλάχιστον 30-40 λεπτά. Τα βγάζετε και τα ακουμπάτε σε μια πιατέλα.
Αφήνετε στην κατσαρόλα το κρασί στο οποίο έβρασαν. Συνεχίζετε το βράσιμο σε δυνατή φωτιά μέχρι να μείνει ελάχιστο και να γίνει σαν σιρόπι. Το αδειάζετε σε ένα μπολ και το φυλάτε.
Σε μια καθαρή κατσαρόλα ρίχνετε το γάλα και το μπράντι. Κόβετε την κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια.
Τα ρίχνετε στην κατσαρόλα, ανακατεύετε καλά και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά. Αφήνετε τη σοκολάτα να λιώσει σιγά-σιγά μέσα στο ζεστό γάλα και το μπράντι. Ανακατεύετε καλά να γίνει η σάλτσα ομοιογενής και την αδειάζετε σε ένα μπολ.
Σερβίρετε σε κάθε πιάτο από ένα αχλάδι ποσαριστό, περιχυμένο με το σιροπάκι του.
|