facebook  youtube  twitter  instagram 28/3/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr

 




Απάντηση - πρόσκληση στον π. Ηρακλή Φίλιο - Στέλνει ο Βαξεβανίδης Νίκος [ΣΧΛ]

Δημοσιεύθηκε από: Αναγνώστης  30/12/2021 21:48:27
Απάντηση - πρόσκληση στον π. Ηρακλή Φίλιο -  Στέλνει ο Βαξεβανίδης Νίκος [ΣΧΛ]
Παραμονές πρωτοχρονιάς και δυστυχώς, τα γραφόμενα ενός ιερέα της Μητροπόλεώς μας, για άλλη μια φορά μας συνετάραξαν!...

Θεωρούμε όμως πως μερικά ζητήματα δε χωράνε αναμονή και πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα.

Χρόνια πολλά π. Ηρακλή! Χριστός Ετέχθη!

Πριν πάρεις μερικές σύντομες απαντήσεις στο παραλήρημα το οποίο δημοσίευσες πριν από λίγο, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι από την αρχή.

Η θέση μου όσον αφορά τον εμβολιασμό είναι η εξής:

O καθένας σε ατομικό επίπεδο, θα πρέπει να πράξει ανάλογα με το τι του επιτρέπει η υγεία του, η συνείδησή του, το ένστικτό του και η γνώμη κάποιου γιατρού που εμπιστεύεται. Σε συλλογικό επίπεδο δε, όλοι θα πρέπει να δείξουν σεβασμό στην προσωπική επιλογή του συνανθρώπου και να μην αλληλοκατηγορούνται και διχάζονται.

Σε σένα οι απαντήσεις που θα δώσω θα είναι καθαρά για τη συσχέτιση την οποία κάνεις, ανάμεσα σε υγεία, γιατρούς και … «θεολογία».

Στο παρελθόν σου έχουν δοθεί ξανά παρόμοιες απαντήσεις από συμπολίτες μας, οι οποίες όμως ως δια μαγείας χάθηκαν από το διαδίκτυο!!!

1) Γράφεις: «Ποια θεολογία ασχολείται με το ζήτημα του εμβολίου και της μάσκας; Από πότε το εμβόλιο και η μάσκα έγιναν πνευματικά θέματα;»

Σου απαντώ με μία ερώτηση. Αν το εμβόλιο και η μάσκα δεν είναι πνευματικά θέματα, τότε γιατί ο Μητροπολίτης της περιφέρειάς μας, είπε αιρετικούς (!!!) και αμαρτωλούς (!!!) όσους δεν κάνουν το εμβόλιο;

Γιατί κάποιοι Μητροπολίτες έτρεξαν να χαρακτηρίσουν ως ανθρώπους που φέρουν το αμάρτημα του φονιά, όσους δεν εμβολιάζονται;

Γιατί η σύνοδος δέχτηκε να «κατηχήσει» το ποίμνιο υπέρ του εμβολίου βγάζοντας μάλιστα και ποιμαντορικές εγκυκλίους;

Πάντως πάτερ, θα έπρεπε να γνωρίζεις πως στη ζωή του Ορθοδόξου Χριστιανού, δεν υπάρχει θέμα που να μην είναι πνευματικό. Αμφιβάλλεις;

2) Ρωτάς: «Ποιος γέροντας έχει το ηθικό πλεονέκτημα να ανάγει το εμβόλιο και την μάσκα σε προσωπική υπόθεση, φετίχ, απωθημένο;»

Κανένας γέροντας από αυτούς που με αναίδεια αναφέρεσαι, δεν ζύγισε όλα τα παραπάνω με το δικό του λογισμό, αλλά πάντα με γνώμονα τους Αγίους, τους Ι. Κανόνες και τις Ι. Συνόδους έδιναν συμβουλές και πάντα με πολλή προσευχή.

Αντίθετα πολλοί, κοσμικά προβεβλημένοι αρχιερείς και ρασοφόροι, ανήγαγαν τη δειλία τους και την υποταγή τους, σε υψηλή θεολογία (!!!) σκαρφιζόμενοι ό,τι πιο ανήκουστο έως και κωμικό, ώστε να παρουσιάσουν την πτώση τους και την καισαρολατρεία τους, ως κάτι ανώτερο. Έγινε πανελληνίως γνωστό άλλωστε, το παρατσούκλι που τους βγήκε, χαρακτηρίζοντάς τους , «θεολόγους της ζακέτας». Επιχείρημα, που και εσύ αν θυμάμαι καλά το χρησιμοποίησες!

3) Γράφεις: «Υπάρχει μία αρχή, υπάρχει μία Σύνοδος, υπάρχει ένα συνοδικό σύστημα από τα πρώτα κιόλας αποστολικά χρόνια (βλ. Αποστολική Σύνοδος 49 μ.Χ. και Οικουμενικοί Σύνοδοι). Η Εκκλησία εκφράζεται συνοδικά, χωρίς να αποφασίζει ένας για όλους»

Καλά τα γράφεις, αλλά πάλι, ή εσκεμμένα αποκρύπτεις τα επίμαχα σημεία, ή είσαι τελείως ανίδεος από Θεολογία. Συμπληρώνω εγώ λοιπόν τα αποκεκρυμμένα ώστε να καταλάβει ο κόσμος τι ακριβώς έγινε στην πρώτη Αποστολική Σύνοδο.

Τότε ἔδοξε τοῖς ἀποστόλοις καὶ τοῖς πρεσβυτέροις σὺν ὅλῃ τῇ ἐκκλησίᾳ ἐκλεξαμένους ἄνδρας ἐξ αὐτῶν πέμψαι εἰς ᾿Αντιόχειαν σὺν τῷ Παύλῳ καὶ Βαρνάβᾳ, ᾿Ιούδαν τὸν ἐπικαλούμενον Βαρσαββᾶν καὶ Σίλαν, ἄνδρας ἡγουμένους ἐν τοῖς ἀδελφοῖς…

Όπως όλοι μπορούν να δουν, η πρώτη σύνοδος που έγινε από τον καιρό των Αποστόλων -και η οποία είναι τύπος πάσης άλλης Συνόδου- μας λέει πως την αποτελούν οι Αρχιερείς, οι ιερείς και ο λαός.

Πώς επικαλείσαι λοιπόν εσύ συνοδικό πνεύμα και μας κουνάς και το δάχτυλο, όταν, όχι μόνο ο λαός αγνοείται, αλλά ούτε καν οι ιερείς δε λαμβάνονται υπόψιν στις συνόδους!!! Αν το θέλεις ακόμα, ούτε οι αρχιερείς λαμβάνονται υπόψιν αφού για τις αποφάσεις πολλές φορές αρκούν οι συνοδικοί και μόνο!

4) Γράφεις: «για ακόμα μία φορά: «Φάγαμε» ήττα!»

Καλέ μου πάτερ, σε παρακαλώ πολύ, μην κακοποιείς έτσι το τιμημένο ράσο. Σου είπε κανείς πως μιλώντας αργκό, γίνεσαι ...τρέντυ; (για να μιλήσω και τη γλώσσα σου) Σταμάτα να χρησιμοποιείς φρασεολογία καφενείου. Τουλάχιστον δημόσια, δεν ταιριάζει σε ιερέα. Φύλαξέ τα αυτά για τους 16χρονους που συγκεντρώνεις στις καφετέριες συχνά πυκνά, με πρόσχημα το πλησίασμα των νέων. Δε θέλω όμως να σε τρομάξω, αλλά να ξέρεις πως σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως δεν κατηχείται η κοσμικότητα, αλλά κοσμικοποιείται η εκκλησία. Απόδειξη, το ότι δεν είδαμε κανέναν νέο, όταν τα βρίσκει σκούρα να λέει, Κύριε Ελέησον, εσένα όμως συχνά σε ακούμε να λες, πως… έφαγες ήττα!

5) Γράφεις: «Όταν ο Επίσκοπος μας Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος μίλησε πριν από καιρό για αιρετικές φωνές έπεσαν πάνω του υποτίθεται ‘’ανώνυμοι’’ ευσεβιστές και ηθικιστές να τον κατασπαράξουν γιατί ομολόγησε μία μεγάλη αλήθεια, ότι δηλαδή όποιος γίνεται αιτία να διασπαστεί η συνοχή του εκκλησιαστικού σώματος και σκανδαλίζει με την συμπεριφορά του και ξεσηκώνει τον κόσμο είναι αιρετικός. Αυτή είναι η αλήθεια.»

Αρχικά να ξέρεις πως η επίμαχη φράση είναι αποθηκευμένη και δεν λέει τα πράγματα όπως τα περιγράφεις. Δε θα μείνω σε αυτό όμως. Θα σταθώ στο ότι έχεις δύο μέτρα και δύο σταθμά για την έννοια της αίρεσης. Υποστηρίζεις λοιπόν πως όσοι γίνονται αιτία να διασπαστεί η εκκλησιαστική συνοχή είναι αιρετικός. Δε σε είδαμε όμως να χαρακτηρίσεις κανέναν με αυτόν τον χαρακτηρισμό όταν είδες να τσαλαπατούν τους ιερούς κανόνες στο σύνολό τους οι αρχιερείς, όταν δεν άφησαν τίποτα στη θέση τους, κλείνοντας ναούς, απαγορεύοντας τον εκκλησιασμό, το μυστήριο της εξομολογήσεως, ευλογώντας την πρωτοφανή παρέκκλιση του εορτασμού του Πάσχα, και τελευταία, την εξίσωση των ι. Ναών με τα μπουζουκομάγαζα, αφού για να παραστεί κανείς στη Χριστουγεννιάτικη Θ. Λειτουργία, έπρεπε άκουσον άκουσον! …να έχει κάνει κράτηση!!!! Δόξα τη μακροθυμία Σου Κύριε!!!

Σε αυτά και σε άλλα πολλά πάτερ μου, δεν είδες καμμία διάσπαση της εκκλησιαστικής συνοχής;

6) Γράφεις με ασέβεια δυστυχώς: «Ορισμένοι γέροντες με μακριές γενειάδες και μαλλιά (από εκεί νομίζουν πως αντλούν την πνευματική τους πατρότητα)»

Το μόνο που θέλω να πω με μεγάλη μου λύπη, σε αυτό το ατυχέστατο σχόλιο που έκανες, είναι πως εγώ προσωπικά, περισσότερο αναπαύομαι στο να ακούω μακριές γενειάδες που μυρίζουν λιβάνι και ιδρώτα, παρά σε «μοντελέ» κομμώσεις που αναδύουν προσωρινότητα, Wet Look και Dior Fahrenheit.

Θα μπορούσα να σου απαντήσω λεπτομερέστατα σε όλα όσα έγραψες. Αντί για αυτό όμως έχω μία πρόταση.

Εγώ προσωπικά και μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων διαφόρων ηλικιών και επαγγελμάτων, βιοπαλαιστές κατά κανόνα, με μεγάλη αγάπη στον Άγιο Τριαδικό Θεό και τους Αγίους Του, σε προσκαλούμε πάτερ Ηρακλή, σε ανοιχτό διάλογο, ο οποίος θα βιντεοσκοπηθεί και θα παρουσιασθεί από τα μέσα. Σκοπός του διαλόγου θα είναι να μας παρουσιάσεις μέσω των απαντήσεων που θα μας δώσεις, το τι ακριβώς πρεσβεύεις, επειδή πολύς κόσμος έχει μπερδευτεί.

Αφήνουμε σε εσένα την επιλογή του χώρου, απλώς θα προτιμούσαμε κάτι όχι και τόσο κοσμοπολίτικο όπως τα μέρη που συγκεντρώνεις τους ενορίτες σου. Κάνε αγάπη να αλλάξεις τόπο συνάντησης αν θέλεις, επειδή εμείς έχουμε μάθει σε κατακόμβες, παγωμένα υπόγεια, και σε εικονοστάσια που ξεπροβάλλουν μέσα από μουχλιασμένες γωνίες.

Τις Άγιες αυτές μέρες, νιώθω την ανάγκη να σου ζητήσω συγγνώμη αν σε στεναχώρησα, και ελπίζω ο Κύριος να μας φωτίσει το σκότος, ώστε εμείς που τώρα «μαλώνουμε» εν Κυρίω, να αγαλώμεθα, αναξίως σεσωσμένοι, υπό Του Αγίου Τριαδικού Θεού.

Περιμένουμε με χαρά την αποδοχή της προσκλήσεως. Καλή Πρωτοχρονιά.

Βαξεβανίδης Νίκος



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια
Προσθήκη σχολίου
δημήτρης Τσεργούλας (1/1/2022 12:41:44 μμ):

Αν το εμβόλιο ηταν όντως δώρο Θεού όπως υποστηρίζουν αρκετοί απο την εκκλησιαστική ηγεσία,δεν θα προκαλούσε τη διχόνοια ανάμεσα σε οικογένειες,φίλους,κοινωνικές ομάδες κ.λπ. Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ειναι αγάπη και ενώνει λένε οι Αγιοι και οτιδήποτε αλλο θέλει πολύ σκέψη και παρα πολλη προσοχή... Χρόνια πολλά και μια καλή και ευλογημενη χρονια.!


Νίκος (1/1/2022 10:48:52 πμ):

Αγγελάκας.......το σχόλιο σου είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Δεν έχεις καταλάβει τίποτα από τα γραφόμενα. Ξαναδιάβασε και αν θες σχολίασε επί της ουσίας χωρίς νουβέλες άνευ σημασίας.
Καλή χρονιά.


Γιάννης Αγγελάκας (31/12/2021 7:31:01 μμ):

Ας προεκτείνουμε λοιπόν λίγο το (ομολογουμένως εντυπωσιακό!) σκεπτικό του κ. Βαξεβανίδη & των ομοϊδεατών του & σε άλλα πεδία της καθημερινότητας:
1. γιατί να είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ οι (αυστηρές) υγειονομικές εξετάσεις στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος;;; αρκεί που οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες & εργαζόμενοι θα επικαλούνται τη θεία δύναμη αλλά & θα βεβαιώνουν οι ίδιοι την καθαριότητα & την υγεία τους!
2. γιατί να είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ οι υγειονομικές εξετάσεις των υποψηφίων εισακτέων στα ΣΕΦΑΑ & τις Στρατιωτικές Σχολές;;; αρκεί να επικαλούνται οι υποψήφιοι τη Θεία δύναμη & να βεβαιώνουν για την ατομική τους υγιεινή & υγεία!
3. για ποιο λόγο να είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ο εμβολιασμός των χιλιάδων νηπίων που θέλουν να εγγραφούν στα Νηπιαγωγεία & να ενταχθούν στη σχολική αγωγή;;;; αρκεί να επικαλούνται οι γονείς τις Οικουμενικές Συνόδους & να βεβαιώνουν ότι τα παιδάκια τους μπορούν να κάνουν τσίσα & κακάκια στη λεκάνη χωρίς να λερώνονται πάνω τους!!!
4. γιατί να είναι υποχρεωτική η χρήση γαντιών στους χειρουργούς & νοσηλευτές;;;; αφού έχουν πλύνει σχολαστικά τα χέρια τους επί πολλή ώρα πριν αγγίξουν τους ασθενείς!!!! Αρκεί απλώς να υπογράφουν ότι δεν κουβαλάνε κανένα μικρόβιο δυνητικά επικίνδυνο για τη ζωή των ασθενών!
5. γιατί να μην μπορούν οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων (λ.χ. οδοντίατροι, οφθαλμίατροι, ΩΡΛ, αφροδισιολόγοι κτλ) να εκφέρουν άποψη για την πνευματική ζωή των πιστών αλλά οι πνευματικοί να δύνανται να εκφέρουν άποψη όχι μόνο περί εμβολιασμού & λοιμώξεων αλλά & περί παντός επιστητού;;;
Θα μπορούσα να συνεχίζω για ώρες αλλά δεν έχει νόημα. Απευθύνω απλώς έκκληση προς κάποιους επαγγελματίες γραφικούς & σεσημασμένους αργόσχολους καφενόβιους να σοβαρευτούν & ν' αφήσουν κατά μέρος τη "διαλεκτική της συμφοράς" σε θέματα ζωής & θανάτους, όταν έχουν χαθεί πλέον των 20000 συμπολιτών μας!
Καλή Πρωτοχρονιά & καλή Φώτιση σε όλους!!!


ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ (31/12/2021 5:11:06 μμ):

Ως αιρετικός κατά τον Πάτερ(και κάποιους ακόμη!!) τον οποίο και γνωρίζω από μικρό τα παλαιότερα χρόνια και εκτιμώ ασχέτως τα τελευταία γραφόμενα του,δεν θα μπορούσα να μην συμφωνώ απόλυτα με το κείμενο του Νίκου Βαξεβανίδη το οποίο είναι άρτιο από όλες τις πλευρές!!!Παρακαλώ τον Πάτερ για ακόμη μια φορά να σταματήσει να παίρνει συνεχώς θέση για τα εμβόλια και να πάψει να μιλά για αιρετικούς συνανθρώπους του,είναι λυπηρό...ήταν ένα λάθος του Δεσπότη μας που το συνεχίζει ο ίδιος!!Έχεις κατά την γνώμη μου παγιδευτεί δυστυχώς Πάτερ μου...μείνε στην Προσευχή σου για όλους τους ανθρώπους!!!Καλή Χρονιά σε όλους!!!Να βοηθήσει γρήγορα ο Μεγαλοδύναμος Θεός μας να δοθεί ένα τέλος σε όλο αυτό που ζούμε!!


Γιώργος Παπανικολάου (31/12/2021 3:08:40 μμ):

Κατ' αρχάς να ευχηθώ Χρόνια πολλά και καλή χρονιά με Υγεία Αγάπη Ευτυχία να έχουμε όλοι μας!!!

Χρόνια Πολλά Βασίλη και για την αυριανή ονομαστική σου εορτή!!!

Συμφωνώ όμως με τα γραφόμενα του Νίκου και όχι με τα δικά σου Βασίλη!!!


ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (30/12/2021 10:32:06 μμ):

ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΟΦΕΙΛΩ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ , ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡ ΗΡΑΚΛΗ ΦΙΛΙΟ , ΟΥΤΕ ΤΟΝ Κ. ΒΑΞΕΒΑΝΙΔΗ ΝΙΚΟ . ΠΑΙΡΝΩ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΠΑΙΡΝΩ ΘΕΣΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΗΡΑΚΛΗ ΦΙΛΙΟΥ . ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΙΠΕ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΛΗΘΕΙΕΣ. ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΑΔΙΚΑ ΖΩΕΣ . ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΛΑΘΑΚΙ ΕΚΑΝΕ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΕΣΕ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΕΡΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ . ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΑΠΟ ΕΥΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ . ΑΠΟΡΩ ΓΙΑΤΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΕΛΑΒΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΒΑΘΜΟΥ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΣ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ. ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Η ΛΗΨΗ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ. ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ .


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
X3SUG
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα




































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ