16/10/2021

   

Αρχική Καλαμπάκα Ελλάδα Κόσμος Αναγνώστες Αθλητικά Παράξενα Tips Web TV Επικοινωνία

 

 

  

 

 

 

 

 
Αντί ανασκόπησης...

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  31/12/2020 23:49:42
Συνηθίζουμε στο ekalampaka.gr κάθε χρόνο τέτοια μέρα να ανατρέχουμε στην αρχή του έτους που ολοκληρώνει τον κύκλο του και να θυμούμαστε τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο μας. Το 2020, όμως, δεν είναι μία οποιαδήποτε χρονιά....

Όσο και αν προσπαθήσουμε να αποδώσουμε σωστά τα γεγονότα μέσω μιας ανασκόπησης, στην παρούσα φάση δεν θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε την ιστορική αλήθεια. Εξάλλου το «κακό» που γεννήθηκε και ρίζωσε μέσα στο 2020 ακόμα δεν έλαβε τέλος και οι επιδράσεις του θα αργήσουν πολύ να καταγραφούν: ιστορικά, κοινωνικά και πολιτικά.

~ ~ ~

Τον περασμένο Γενάρη δεν ξέρω πόσοι από τους συμπολίτες μου θορυβήθηκαν όταν πληροφορήθηκαν στις ειδήσεις ότι μία πόλη της Κίνας -με πληθυσμό σχεδόν αυτό της Ελλάδας- έμπαινε σε απόλυτη καραντίνα, αποκλειόμενη από τον υπόλοιπο κόσμο, εξαιτίας της διασποράς ενός «άγνωστου ιού».

Οι δύο πρώτοι μήνες του 2020 δεν έδειχναν να διαφέρουν σε τίποτα από τους αντίστοιχους των τελευταίων ετών. Όλα όμως είχαν αλλάξει και ήταν θέμα ημερών να το αντιληφθούμε. Η εμφάνιση του ιού, που πλέον έχει στοιχειώσει τις ζωές μας, του κορωνοϊού covid19, ήταν η αρχή μιας ζοφερής πραγματικότητας, που διήρκησε ούτε λίγο, ούτε πολύ (και θα διαρκέσει και άλλο) το λιγότερο ένα χρόνο.

Για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο κάτι άγνωστο απειλούσε τις ζωές μας, δραστικά μέτρα περιόριζαν τις ελευθερίες μας, ο φόβος και η αγωνία για το μέλλον φώλιασαν στις ψυχές μας.

Η πρώτη καραντίνα το Μάρτιο 2020 ήταν κάτι πραγματικά πρωτόγνωρο. Κλειδαμπαρωθήκαμε στα σπίτια μας χωρίς να ξέρουμε πού θα μας βγάλει όλο αυτό που ζούσαμε. Νέοι κανόνες, νέες συνήθειες, νέο λεξιλόγιο ήρθαν στη ζωή μας: καραντίνα, μάσκα, γάντια, απολυμαντικό, καθημερινή ενημέρωση Χαρδαλιά-Τσιοδρα, περιορισμός στις μετακινήσεις, αποφυγή συναναστροφής ακόμα και με αγαπημένα μας πρόσωπα, όλα υποκινούμενα και ανατροφοδοτούμενα από το φόβο για το άγνωστο που μας περιέβαλλε.

Το φθινόπωρο ήρθε σαν χαστούκι απέναντι στην καλοκαιρινή χαλάρωσή μας με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να βρίσκεται ήδη προ των πυλών. Ο αριθμός των θανόντων και των κρουσμάτων που ανακοινώνονταν σε καθημερινή βάση, αυξανόταν δραματικά με τον covid19 να δείχνει αμείλικτα τα δόντια του και τις προθέσεις του.

Τα πρώτα χαμόγελα σχηματίσθηκαν λίγο πριν τη δύση του 2020 στο άκουσμα της παρασκευής και διανομής του εμβολίου. Όλη η υφήλιος περιμένει στην ουρά της αισιοδοξίας και της ζωής.

~ ~ ~

Μας λάβωσε, τελικά το 2020;

Πόσο μεγάλο είναι το αποτύπωμα φόβου που μας άφησε: στην υγεία μας, στις δουλειές μας, στην οικονομία, στο μέλλον μας γενικότερα;

Αποκομίσαμε κάτι θετικό από όλο αυτό που ζήσαμε;

Γίναμε καλύτεροι άνθρωποι;

Και τώρα τι μας ξημερώνει;

Αύριο ξημερώνει μία νέα μέρα, ένας νέος χρόνος. Αύριο θα είναι 2021 και εμείς ως Έλληνες, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, έχουμε το τεράστιο ηθικό χρέος να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας και πορευόμενοι με αισιοδοξία και ψυχική δύναμη να απαλλαγούμε από τον τωρινό δυνάστη μας.

Από καρδιάς

Καλή χρονιά
Χρόνια πολλά σε Όλους
Χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας
και στους Έλληνες απανταχού στην υφήλιο.

Αντώνης Βλιώρας


Υ.Γ.: Όσο για τις όσες θεωρίες έχουν ακουστεί όλο αυτό το διάστημα (π.χ. υπήρχε - δεν υπήρχε ιός, τον δημιούργησαν οι Κινέζοι στα εργαστήρια, χρησιμοποιούν τον ιό για να πετύχουν άλλους σκοπούς) δεν μπαίνω στη διαδικασία να το … «διερευνήσω». Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα αναλάβουν αυτό το έργο.
Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
XJSUG
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


 
Προτεινόμενα άρθρα

 


  © 2012-2021 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ