facebook  youtube  twitter  instagram 24/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Ανησυχητική έρευνα | Αυξάνονται οι θάνατοι από αμίαντο στην Ελλάδα ~ Σε ποιες περιοχές

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  16/11/2022 09:01:15
Ανησυχητική έρευνα | Αυξάνονται οι θάνατοι από αμίαντο στην Ελλάδα ~ Σε ποιες περιοχές

Σημαντική αύξηση των θανάτων από αμίαντο καταγράφεται στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, η οποία διεξήχθη σε βάθος 32 χρόνων.

Ο αμίαντος είναι σχεδόν η αποκλειστική αιτία του καρκίνου που ονομάζεται μεσοθηλίωμα. Αν και έχει η χρήση του στη χώρας μας, όπως και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει οριστικά απαγορευτεί, στον οικιστικό ιστό συνεχίζουν να εντοπίζονται εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι αμιάντου, οι οποίοι χρήζουν απομάκρυνσής.

Από το 1983 έως το 2003 στην Ελλάδα έχασαν τη ζωή τους 223 άνθρωποι λόγω αμιάντου, ενώ την περίοδο 2004–2015 καταγράφηκαν 455 θάνατοι.

Ποιες περιοχές επλήγησαν

Οι περισσότεροι θάνατοι από αμίαντο στην Ελλάδα καταγράφονται στη Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, συμφωνά με την ΕΡΤ. Ακολουθούν Ήπειρος, Πελοπόννησος, Μακεδονία και Θράκη, Κρήτη και Θεσσαλία.

Το 77,5% των θανάτων αφορά άντρες, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων παρατηρείται τα τελευταία 15 χρόνια. Όσον αφορά τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, τα στοιχεία που βλέπουμε στην κάρτα είναι ξεκάθαρα.

Ο αμίαντος αυξάνει κατά πέντε φορές τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Το κάπνισμα 11 φορές. Ο συνδυασμός καπνίσματος και αμίαντου, 53 φορές.

Περισσότεροι από 90.000 νεκροί τον χρόνο παγκοσμίως 

Αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο περίπου 125 εκατομμύρια άνθρωποι εκτίθενται σε αμίαντο στον χώρο εργασίας τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΠΟΥ, περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο του πνεύμονα, που σχετίζεται με τον αμίαντο. Ένας στους τρεις θανάτους από καρκίνο, που προκαλείται λόγω της εργασίας, υπολογίζεται ότι προκαλείται από αμίαντο.

ethnos.gr


Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
Q14O9
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα











































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ