21/9/2021

   

Αρχική Καλαμπάκα Ελλάδα Κόσμος Αναγνώστες Αθλητικά Παράξενα Tips Web TV Επικοινωνία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ανήμερα του Αγίου Πνεύματος στον ομώνυμο βράχο των Μετεώρων - Εκεί που ασκήτευσε ο πρώτος μοναχός των Μετεώρων [73 φώτος]

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  21/06/2021 09:41:53
Το δύσβατο ανηφορικό μονοπάτι από το Καστράκι μέχρι τη Σκήτη του Αγίου Πνεύματος στον ομώνυμο βράχο των Μετεώρων ανέβηκαν προσκυνητές σήμερα το πρωί, ανήμερα της μεγάλης εορτής της Ορθοδοξίας...

Ένα μονοπάτι -πολύ πιο δύσβατο- χάραξε αιώνες πριν ο πρώτος μοναχός ασκητής που έφτασε στα Μετέωρα, ο Βαρνάβας. Ήταν το 950 μ.Χ. που αναρριχήθηκε, εγκαταστάθηκε στο συγκεκριμένο βράχο και ίδρυσε την λαξευτή αυτή Σκήτη σε ύψος 300μ. που επισκέπτονται πλέον κάθε χρόνο τέτοια μέρα οι πιστοί και πολύ πιο συχνά οι προσκυνητές-αναρριχητές απ' όλο τον κόσμο.

Ο π. Ιωάννης Παπαϊωάννου πολύ νωρίς το πρωί ξεκίνησε με παρέα με λιγοστούς Καστρακινούς για να προετοιμάσουν το χώρο για τη Θεία Λειτουργία. Σιγά-σιγά άρχισαν να συγκεντρώνονται και οι πιστοί που ανέβαιναν στο βράχο δυο-δυο, τρεις-τρεις μια κουραστική, αλλά ευχάριστη διαδρομή.

Όταν πια ο χώρος κατακλύσθηκε από πιστούς, ο π. Ιωάννης ξεκίνησε το τελετουργικό. Η κατανυκτική ατμόσφαιρα και η μεγαλειώδης απλότητα του ιερού χώρου και της φύσεως, έδινε την αίσθηση σε κάθε πιστό ότι βρίσκεται μόνος του με το Θεό, όπως αισθανόταν τότε ο ασκητής Βαρνάβας. Πρόκειται πραγματικά για μια μοναδική μυσταγωγική εμπειρία.

Κατηφορίζοντας οι πιστοί έστησαν χορό, ως είθισται, στο πλάτωμα ακριβώς κάτω από τον βράχο του Αγίου Πνεύματος.
Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
15804
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


 
Προτεινόμενα άρθρα


 


  © 2012-2021 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ