facebook  youtube  twitter  instagram 29/3/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr

 




Αλλάζουν όλα στο χτίσιμο του αφορολογήτου για μισθωτούς και συνταξιούχους - Γίνονται υποχρεωτικές οι ηλεκτρονικές πληρωμές

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  07/10/2019 09:22:38
Αλλάζουν όλα στο χτίσιμο του αφορολογήτου για μισθωτούς και συνταξιούχους - Γίνονται υποχρεωτικές οι ηλεκτρονικές πληρωμές
Με τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών πληρωμών το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα το 2020. Συγκεκριμένα, εξετάζονται παρεμβάσεις στις δαπάνες που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει πολλά σενάρια...

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου αφορούν:

Το πρώτο σενάριο

Κατάργηση της προοδευτικής κλίμακας με βάση την οποία προσδιορίζεται σήμερα το ύψος των δαπανών με ηλεκτρονικό χρήμα που απαιτούνται για το χτίσιμο του αφορολογήτου και επιβολή συντελεστή 20% ή 30% οριζόντια στο εισόδημα των φορολογουμένων. Να υπενθυμίσουμε ότι ο συντελεστής που ισχύει σήμερα ξεκινάει από το 10% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.

Με τη νέα πρόταση επιβάλλεται συντελεστής 20% ή 30% οριζόντια στα εισοδήματα των φορολογουμένων. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πραγματοποιούν περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές για να κερδίσουν την έκπτωση φόρου. Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 2.000 ή 3.000 ευρώ όταν σήμερα κατοχυρώνει το αφορολόγητο με ηλεκτρονικές αποδείξεις αξίας 1.000 ευρώ.

To δεύτερο σενάριο

«Εξασφαλισμένο» αφορολόγητο όριο 6.500 ευρώ το οποίο θα φθάνει στις 8.636 ευρώ εφόσον ο φορολογούμενος παρουσιάσει στην Εφορία πρόσθετες ηλεκτρονικές συναλλαγές. Δηλαδή, για να επωφεληθεί ο φορολογούμενος από το προσαυξημένο αφορολόγητο θα πρέπει να έχει περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές από αυτές που προβλέπονται σήμερα.

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει αφορολόγητο όριο εισοδήματος 6.500 ευρώ το οποίο θα κατοχυρώνεται με τη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών ενός χαμηλού ορίου. Το αφορολόγητο αυτό όμως θα διευρύνεται στο ισχύον 8.636 ευρώ με πρόσθετες ηλεκτρονικές πληρωμές. Για να κερδίσει δηλαδή ο φορολογούμενος το μεγαλύτερο αφορολόγητο όριο θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει πρόσθετες δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα πέραν αυτών που προβλέπονται για το αφορολόγητο των 6.500 ευρώ.

Το τρίτο σενάριο

Καθιέρωση νέας προοδευτικής κλίμακας με αυξημένους συντελεστές για τις αποδείξεις με πλαστικό χρήμα ή μέσω e-banking που απαιτούνται για το χτίσιμο του αφορολογήτου. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό η νέα προοδευτική κλίμακα διαμορφώνεται ως εξής:

• 15% ή 20% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ (από 10% σήμερα)
• 25% για εισόδημα από 10.000 έως 30.000 ευρώ (από 15% σήμερα)
• 30% για εισόδημα από 30.000 και άνω, με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ (από 20% σήμερα).

Το τέταρτο σενάριο

Επιβολή κόφτη στις συναλλαγές με μετρητά. Το όριο των 500 ευρώ μέχρι του οποίου επιτρέπονται συναλλαγές με μετρητά εξετάζεται να μειωθεί στα επίπεδα των 300 ευρώ.

dikaiologitika.gr



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
6C458
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα




































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ