facebook  youtube  twitter  instagram 28/3/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr

 




Αλκιβιάδης: Πρωτοπόρος της σύγχρονης πολιτικής - Tης Βασιλικής-Παρασκευής Πάλλα [ΣΧΛ]

Δημοσιεύθηκε από: Βασιλική-Παρασκευή Πάλλα  20/06/2021 12:34:28
Αλκιβιάδης: Πρωτοπόρος της σύγχρονης πολιτικής - Tης Βασιλικής-Παρασκευής Πάλλα [ΣΧΛ]
Σήμερα ο Αλκιβιάδης, εκτός από ένα σπάνιο, αρχαιοπρεπές όνομα, είναι γνωστός ως ένας από τους μεγαλύτερους τυχοδιώκτες όλων των εποχών...

Η φήμη του αυτή σίγουρα δεν είναι άδικη, όμως έχει οδηγήσει στην αφάνεια πολλές άλλες πτυχές της δράσης και της προσωπικότητάς του.

Ο Αλκιβιάδης γεννήθηκε γύρω στο 450 π. Χ. πατέρας του ήταν ο Κλεινίας και η οικογένειά του ήταν αριστοκρατική. Από την πλευρά της μητέρας του ήταν συγγενής με τον Περικλή. Έτσι, όταν ο Κλεινίας σκοτώθηκε στην μάχη της Κορώνειας το 447 Π.Χ., η επιμέλεια του Αλκιβιάδη ανατέθηκε στον Περικλή. Κοντά σε αυτόν ο Αλκιβιάδης μαθήτευσε στην πολιτική από πολύ μικρή ηλικία. Δίπλα στον μεγαλύτερο ίσως πολιτικό όλων των εποχών, ανέπτυξε το αισθητήριο που θα του επέτρεπε να κυριαρχήσει στην πρώτη δημοκρατία του κόσμου. Εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Αθηναϊκή δημοκρατία ήταν άμεση. Δηλαδή, ο ψηφοφόρος έβλεπε και άκουγε στην Εκκλησία του Δήμου τον κάθε πολιτικό. Δεν αποκλείεται να τον ήξερε και προσωπικά και να είχε εποπτεία της προσωπικής ζωής του. Όλα αυτά έπαιζαν ρόλο στην πολιτική επιτυχία στην αρχαία Αθήνα.

Σε αυτο το περιβάλλον, ήταν πολύ δύσκολο να καταφέρει κάποιος να αναδειχθεί σε ηγετική φυσιογνωμία. Φυσικά, ο λαϊκισμός δεν ήταν άγνωστος στην αρχαία Αθήνα. Ο Περικλής βέβαια κατάφερε και αναδείχτηκε χωρίς να δημαγωγεί, δηλαδή να χρησιμοποιεί λαϊκίστικες τακτικές, αλλά πολλοί μεταγενέστεροί του επέλεξαν τον εύκολο δρόμο των συνεχών επιθέσεων και της εφήμερης ικανοποίησης των πιο σκοτεινών ενστίκτων των ανθρώπων.

Ο Αλκιβιάδης, λοιπόν, δεν ακολούθησε το δρόμο του Περικλή, δηλαδή αυτόν της λογικής και της μετριοπάθειας. Στον αγώνα του για να εξασφαλίσει την εύνοια του δήμου έγινε πρωτοπόρος πολλών τεχνικών που αξιοποιούνται ακόμα και σήμερα από πολιτικούς ανά τον κόσμο.

Ο Αλκιβιάδης πρόσεχε πάντα την εικόνα και την ομιλία του. Η φύση τον είχε προικίσει με πολύ ωραίο παρουσιαστικό αλλά και ένα πρόβλημα στην ομιλία. Κατάφερε όμως και το ξεπέρασε, σε σημείο που να καθιερωθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους ρήτορες της γενιάς του. Στην Αθήνα της εποχής του επικρατούσε η διαφάνεια στην πολιτική. Ο Αλκιβιάδης ήταν από τους πρώτους που εξέφρασε την επιθυμία του να παρακάμψει τους μηχανισμούς που εξασφάλιζαν το δημόσιο έλεγχο των πολιτικών, όπως φανερώνει το γνωστό ανέκδοτο με τον Περικλή. Δεν δίσταζε να καταφύγει στην παραπλάνηση και στο ψεύδος για να πετύχει τον στόχο του.

Επίσης, φρόντιζε να αναδεικνύει το μεγαλείο της προσωπικής του ζωής. Ήταν ο πρώτος ιδιώτης που χορήγησε 7 άρματα στους Ολυμπιακούς αγώνες, ενώ παρέθεσε και γεύμα στους θεατές. Οι νίκες που κέρδισε τον έκαναν διάσημο σε όλη την Ελλάδα και εξασφάλισαν δόξα για τον ίδιο και την πόλη του. Είχε φροντίσει να μαθητεύσει στο Σωκράτη αλλά και στους αντιπάλους του σοφιστές, αποκτώντας έτσι σφαιρική άποψη για τα πράγματα και παίρνοντας τα καλύτερα στοιχεία από τις θεωρίες τους.

Κατ’ αναλογία με αρκετούς σύγχρονους πολιτικούς, έδινε έμφαση στην εκκεντρικότητά του. Ήξερε πως αν σχολίαζαν και παρακολουθούσαν την προσωπική του ζωή, αφενός κέρδιζε δημοσιότητα και αφετέρου έστρεφε τα βλέμματα του κόσμου μακριά από τις ύποπτες πολιτικές του συνδιαλλαγές.

Θα μπορούσε δηλαδή να πει κανείς πως ήταν ο πρώτος που εφάρμοσε το αξίωμα "η αρνητική δημοσιότητα παραμένει δημοσιότητα".

Ένα ανέκδοτο που παραδίδουν οι αρχαίοι ιστορικοί αναφέρει ότι ο Αλκιβιάδης είχε αγοράσει έναν πολύ ωραίο σκύλο, με μια θεαματική ουρά. Όταν ο θόρυβος από την αγορά του σκύλου έπαψε, ο Αλκιβιάδης έκοψε την ουρά του σκύλου. Όταν οι φίλοι του αναρωτήθηκαν για το σκεπτικό αυτής της παράλογης απόφασης, εκείνος τούς απάντησε ότι είναι "καλύτερο να μιλάνε για τον σκύλο του Αλκιβιάδη πάρα για τον ίδιο τον Αλκιβιάδη".

Ένα βασικό χάρισμα που τον έκανε επιτυχημένο στην πολιτική ήταν η πίστη του σε ένα και μόνο ιδανικό: την προσωπική του ανάδειξη και κυριαρχία. Προκειμένου να το καταφέρει αυτό, έθεσε σε δεύτερη μοίρα κάθε πίστη σε πατρίδα ή πολιτική ιδεολογία. Παραπάνω από κάθε φορά, άλλαξε εργοδότη και στράφηκε ενάντια στους ευεργέτες του.

Ο Αλκιβιάδης ήταν προϊόν της εποχής του. Σήμερα, δεν πρέπει να τον θυμόμαστε μόνο ως μια ιστορική προσωπικότητα. Αντιπροσωπεύει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει κάθε δημοκρατία, πόσο μάλλον η δικιά μας, από το λαϊκισμό και τον οπορτουνισμό που καλλιεργούν αρκετά πολιτικά κόμματα έναντι της εκάστοτε κυβέρνησης για τη διεκδίκηση της πολιτικής εξουσίας χειραγωγώντας το σύνολο της κοινωνίας μας. Δυστυχώς, το πρόσφατο παρελθόν έδειξε πως δεν έχουμε αφομοιώσει τα διδάγματα αυτά της ιστορίας.

της Βασιλικής-Παρασκευής Πάλλα



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια
Προσθήκη σχολίου
ΒΑΙΟΣ ΚΑΡΑΛΗΣ (20/6/2021 6:28:46 μμ):

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕΛΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ!ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ !ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΤΑ ΜΕΛΕΤΑΣ ΤΗΝ ΕΝΔΟΞΗ ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ .ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ. ΕΜΕΙΣ????


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
48236
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα




































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ