6/12/2021

   

Αρχική Καλαμπάκα Ελλάδα Κόσμος Αναγνώστες Αθλητικά Παράξενα Tips Web TV Επικοινωνία

 

 

 
 
 

 
Βασίλειος Παππάς - Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες των παιδιών των Γυμνασίων της Καλαμπάκας (με αφορμή τη σημερινή αναταραχή στα γυμνάσιά μας)

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  27/09/2021 15:21:42
Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες των παιδιών των Γυμνασίων της Καλαμπάκας (με αφορμή τη σημερινή αναταραχή στα γυμνάσιά μας)

Ας θέσουμε μερικά ερωτήματα περιμένοντας και τις έμπρακτες απαντήσεις:...

• Μια «τυφλή» κατάληψη ενός σχολείου σε τι αποσκοπεί; Ένα κλειστό σχολείο είναι ένα κακό σχολείο.

• Ένα «χαρτί αιτημάτων» που δεν δόθηκε ποτέ στα χέρια των δ/ντων τι αιτείται; Η συνύπαρξη και ο διάλογος «μικρών» και «μεγάλων», επιλύει προβλήματα, τουλάχιστον τα μικρά και καθημερινά.

• Μια πολυπληθής ομάδα παιδιών χωρίς εκπροσώπηση πώς μπορεί να συμμετάσχει σε εποικοδομητικές συζητήσεις  για την καλυτέρευση της λειτουργίας των σχολείων; Οι δημοκρατικές διαδικασίες υλοποιούνται, με πειθώ, με συνεχή διάλογο και επικοινωνία. Ακόμη  και οι αντιθέσεις μπορούν να είναι δημιουργικές. 

• Γηπεδικές φωνές γαλουχούν τα παιδιά στη βία, στον «ετσιθελισμό», στη δύναμη της πυγμής ή καλλιεργούν το πνεύμα, το ήθος, την παιδεία αυτών που τις εκστομίζουν;

• Λουκέτα στα κάγκελα και τις πόρτες. Λουκέτα και στα μυαλά;

• Οραματιζόμαστε ένα σχολείο αποκλεισμού, (σήμερα εμείς, αύριο κάποιοι άλλοι) ή θέλουμε ένα δημοκρατικό σχολείο στο οποίο η ασφάλεια, η αποδοχή, η αλληλεγγύη, το δημοκρατικό πνεύμα, η αναγνώριση θα είναι το πρώτο μέλημα της σχολικής κοινότητας;

• Θέλουμε περιχαρακωμένο σχολείο λόγω covid ή σχολείο όαση παιδαγωγικών και μαθησιακών πρακτικών, ώστε να αποτινάξουμε από πάνω μας  τη «σκόνη» του εγώ μετατρέποντάς το σε πρακτικές του εμείς. Μόνο που αυτές οι πρακτικές καλλιεργούνται και από την οικογένεια και από το σχολείο.

Το σχολείο του 2020-30 δεν είναι σχολείο του 60. Τότε τα προβλήματα και τα εκπαιδευτικά ζητήματα λυνόταν με το φόβο, την ποινή, τον εξοστρακισμό από το σχολείο. Τώρα θέλουμε την ενεργό και δημοκρατική συμμετοχή των πολλών. Συντεταγμένα. Ο όχλος ποτέ δεν έκτισε κάτι. Τουναντίον τυφλά θεωρούσε τον οποιοδήποτε με αντίθετη άποψη εχθρό.

Εμείς δεν είμαστε τιμωροί αλλά λειτουργοί και ως τέτοιοι παρ’ όλες τις αντιξοότητες (κοινωνίας και πολιτείας) θέλουμε να εκπαιδεύουμε και να παιδαγωγούμε. Ο ρόλος του χωροφύλακα δεν μας ταιριάζει. Θέλουμε όμως και τη δική σας βοήθεια και συμπόρευση. Ρωτήστε τα παιδιά σας τι κέρδισαν από τη σημερινή ημέρα.

Εδώ είμαστε για να ακούσουμε ακόμη και τις κραυγές των παιδιών, αλλά με κανόνες και συντεταγμένα. Επαναλαμβάνουμε ότι ένα ανοιχτό σχολείο μπορεί να είναι άριστο, καλό, μέτριο σχολείο. Το σίγουρο είναι ότι ένα ΚΛΕΙΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ!

Βασίλειος Παππάς
(προτιμώ τον τίτλο του δασκάλου)
Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
6D450
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


 
Προτεινόμενα άρθρα 


  © 2012-2021 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ