facebook  youtube  twitter  instagram 20/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 30 Ιανουαρίου ~ Ημέρα εορτής των Τριών Ιεραρχών και ημέρα των Γραμμάτων

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  30/01/2024 09:56:44
30 Ιανουαρίου ~ Ημέρα εορτής των Τριών Ιεραρχών και ημέρα των Γραμμάτων

Οι Τρεις Ιεράρχες

Τούς τρεῖς μεγίστους φωστῆρας τῆς Τρισηλίου θεότητος,
τούς τήν οἰκουμένην ἀκτῖσι δογμάτων θείων πυρσεύσαντας,
τούς μελιῤῥύτους ποταμούς τῆς σοφίας,
τούς τήν κτίσιν πᾶσαν θεογνωσίας νάμασι καταρδεύσαντας,
Βασίλειον τόν μέγαν, καί τόν Θεολόγον Γρηγόριον,
σύν τῷ κλεινῷ Ἰωάννη, τῷ τήν γλῶτταν χρυσοῤῥήμονι,
πάντες οἱ τῶν λόγων αὐτῶν ἐρασταί,
συνελθόντες ὕμνοις τιμήσωμεν·
αὐτοί γάρ τῇ Τριάδι, ὑπέρ ὑμῶν ἀεί πρεσβεύουσιν.

Απολυτίκιο

Διαβάζοντας ή ψάλλοντας κανείς και μόνο το απολυτίκιό τους, αντιλαμβάνεται τη σοφία τους, το ανάστημά τους, την προσφορά τους στην Ορθοδοξία, στην Παιδεία, στην Κοινωνία!

Ο Απόστολος των Εθνών Παύλος στην προς Εβραίους Επιστολή του γράφει:

«τῆς δὲ εὐποιΐας καὶ κοινωνίας μὴ ἐπιλανθάνεσθε·
τοιαύταις γὰρ θυσίαις εὐαρεστεῖται ὁ Θεός
»

και μας υπενθυμίζει ότι, εκτός από την πίστη μας στο Θεό, δεν πρέπει να λησμονούμε και τα καλά έργα και τη συμμετοχή μας στον ανθρώπινο γενικά πόνο.

Και σε καμία άλλη περίπτωση δεν θα ταίριαζε να ειπωθούν τα λόγια αυτά, παρά μόνο την ημέρα της Εορτής των Τριών Ιεραρχών. Και τούτο, διότι η ζωή τους υπήρξε μια συνεχής ε υ π ο ι ΐ α!

Ως Έλληνες αναφερόμενοι στην αρχαιότητα εννοούμε συνήθως την κλασσική εποχή. Όμως δεν υπάρχει μόνο «ο Χρυσούς Αιών του Περικλέους», υπάρχει και ο λαμπρότατος αιώνας, όχι ίσως σε έργα τέχνης, όσο σε βάθος σοφίας του Θεού, είναι ο αιώνας που έζησαν οι Τρεις Ιεράρχες μας.

Και οι 3 ξεχωρίζουν στην Ιστορία του Χριστιανισμού, της Ελλάδος και της Παιδείας σαν στυλοβάτες της ορθόδοξης πίστης, σαν υπέρμαχοι του γένους διδάσκαλοι και σαν μύστες της ελληνικής σοφίας.

Με την ποικίλη και πλούσια μόρφωσή τους, που δεν ήταν μόνο Θεολογική, έζησαν εργάσθηκαν, προσέφεραν από όλους τους βαθμούς Ιερωσύνης που απέκτησαν. Ξεχώρισε η προσφορά τους, στην Εκκλησία, την Κοινωνία, την Παιδεία.

Καταπολεμώντας αιρέσεις, στερέωσαν την πίστη, εκαυτηρίασαν τη σπατάλη, τη χλιδή, διεκήρυξαν την ελευθερία του ανθρώπου, επροστάτευσαν, εβοήθησαν.

Η ορθή αγωγή του ανθρώπου τους απασχόλησε ιδιαίτερα. Στους λόγους και τα συγγράμματά τους βρίσκουμε επίκαιρα πάντοτε τα συζητούμενα παιδαγωγικά προβλήματα. Μακάρι να εφαρμόζονταν σήμερα οι παιδαγωγικές αρχές και συμβουλές του Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Δεν ήταν απλώς διανοούμενοι με τη φθηνή έννοια της λέξης. Υπήρξαν οι καλύτεροι συγγραφείς, ήταν η αριστοκρατία του πνεύματος. Λάτρεις των αρχαίων ελληνικών συγγραμμάτων, θεμελιωτές της σύγχρονης παιδαγωγικής, θεμελιώδεις παιδαγωγοί της νεότητος και δικαίως η Εκκλησία μας όρισε την 30η Ιανουαρίου ήμερα εορτής των Τριών Ιεραρχών και ημέρα των Γραμμάτων.

Τέλος αναφερόμαστε σε ένα παλιό έθιμο:

Όπως θυμούνται οι παλιότεροί μας, πριν μερικές 10/ετίες, τη σημερινή ημέρα τη γιόρταζαν με ξεχωριστό τρόπο.

Με άγραφο νόμο κάθε σχολείο, από τα Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια της πόλης μας είχε τη σειρά του και την ευθύνη της εορτής. Ο Σύλλογος των Διδασκόντων του όριζε τον ομιλητή για τον πανηγυρικό της ημέρας, έστελνε προσκλήσεις στις αρχές και οργανισμούς της πόλη.

Στον ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟ όχι μόνον αντιπροσωπεία μαθητών ή η ΣΗΜΑΙΑ με τους παραστάτες, αλλά όλοι οι μαθητές με όλους τους Διδάσκοντες.

Μετά τη Θεία Λειτουργία στο Σχολείο που είχε τη σειρά ακολουθούσε εορταστική εκδήλωση με δεξίωση επισήμων, εκπαιδευτικών, γονέων και φίλων. Πλούσια τα προσφερόμενα γλυκίσματα, αναψυκτικά, ποτά από το Σύλλογο Γονέων αλλά και μεμονωμένους γονείς.

Άριστη ευκαιρία για κάθε γονέα να επικοινωνήσει με το δάσκαλο-καθηγητή του παιδιού του!!

Χ Ρ Ο Ν Ι Α    Π Ο Λ Λ ΑShare on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
5YI4V
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα
 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ