facebook  youtube  twitter  instagram 28/3/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr

 




25η Μαρτίου, Διπλή Γιορτή

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  25/03/2023 09:06:46
25η Μαρτίου, Διπλή Γιορτή

25η Μαρτίου. Διπλή γιορτή. Γιορτή γεμάτη φως.

«Δυο λευτεριές σμίγουνε μέσα στην ίδια μέρα,
δυο λευτεριές ματόβρεχτες, παιδιά μεγάλου κόπου, 
η λευτεριά του Έλληνα κι η λευτεριά του ανθρώπου»
(Κωστής Παλαμάς)

Διπλή λευτεριά λοιπόν. Λευτεριά από τη σκλαβιά της αμαρτίας. Λευτεριά από τον τουρκικό ζυγό. Πρωταγωνιστές ένας αρχάγγελος κι ένας αρχιερέας.

Ο αρχάγγελος Γαβριήλ φέρνει το μήνυμα της λύτρωσης: «Χαίρε, κεχαριτωμένη!». Γίνεται η Μαρία, η Παναγία, η γέφυρα, η πρώτη συνεργάτρια του Θεού για τη δική μας σωτηρία. Την αξίωσε ο Θεός μητέρα Του να γίνει κι αξίωσε κι εμάς να την έχουμε Μητέρα.

Και ο αρχιερέας Παλαιών Πατρών Γερμανός βροντοφωνάζει το σύνθημα της Επανάστασης: «Ελευθερία ή θάνατος».

Ο Ευαγγελισμός

Αυτό το μήνα εορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Ο Άγγελος έφερε στην Παναγία τη χαρμόσυνη είδηση ότι θα γεννήσει το Χριστό. Αλλά γέννηση Χριστού σημαίνει ενανθρώπηση του Χριστού. Και ο Χριστός γίνεται άνθρωπος «ἵνα σώση τόν ἄνθρωπον».

Με τη διδασκαλία του μια τη θυσία του. Αυτό είναι το μεγάλο νόημα της εορτής, που αφορά τον καθένα μας. Ας δούμε, πόσο ωραία, ποιητικά και θεολογικά, περιγράφει αυτό το γεγονός ένα τροπάριο:

«Βουλὴν προαιώνιον, ἀποκαλύπτων σοι Κόρη, Γαβριὴλ ἐφέστηκε, σὲ κατασπαζόμενος, καὶ φθεγγόμενος. Χαῖρε γῆ ἄσπορε, χαῖρε βάτε ἄφλεκτε, χαῖρε βάθος δυσθεώρητον, χαῖρε ἡ γέφυρα, πρὸς τοὺς οὐρανοὺς ἡ μετάγουσα, καὶ κλῖμαξ ἡ μετάρσιος, ἣν ὁ Ἰακὼβ ἐθεάσατο, χαῖρε θεία στάμνε, τοῦ μάννα, χαῖρε λύσις τῆς ἀρᾶς, χαῖρε Ἀδάμ ἡ ἀνάκλησις, μετὰ σοῦ ὁ Κύριος».

Ημέρα Ιστορική

Ο Ελληνισμός πολέμησε πάντα για να αποκρούσει επιθέσεις ή να ανακτήσει την ελευθερία του. Ένας τέτοιος πόλεμος ήταν και η Επανάσταση του 1821. Τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς! Με ένα δυνάστη που, εκτός των άλλων, του πλήρωναν οι Έλληνες και «κεφαλικό φόρο», για να μπορούν να έχουν το κεφάλι τους στους ώμους τους!

Στα τετρακόσια χρόνια της σκλαβιάς, πολλές φορές οι Έλληνες προσπάθησαν να επαναστατήσουν. Αλλά απέτυχαν. Οι Τούρκοι ήταν πανίσχυροι και είχαν μαζί τους και ολόκληρη την Ευρώπη με την «ιερή συμμαχία». Ως ότου ήλθε η ώρα. Με το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος» άρχισε η Επανάσταση του 1821 η οποία μετά πολλά χρόνια και πολλές εκατόμβες θυμάτων μας έφερε την ελευθερία μας.

Και πρέπει να χρωστούμε αιώνια ευγνωμοσύνη στους ήρωες εκείνους που με τους αγώνες τους μας χάρισαν τη νίκη. Αυτοί, έλεγαν «ελευθερία ή θάνατος» και το εννοούσαν. Ο Κωνσταντίνος Κανάρης, όταν έδενε το πυρπολικό του στην τούρκικη ναυαρχίδα για να βάλει φωτιά, είπε στους εαυτό του: «Κωνσταντή, ήρθε η ώρα να πεθάνεις». Και έτσι έμεινε αθάνατος!

Όλα αυτά πρέπει να τα λέμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας. Να μάθουν τι θα πει να είσαι Έλληνας. Να μάθουν την ελληνική μας ιστορία που σαν αυτή δεν έχουν πολλοί λαοί. Και είναι ιστορία πολιτισμού και ανθρωπιάς.

Χρόνια πολλά!


Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
J72G6
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα




































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ