facebook  youtube  twitter  instagram 28/3/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr

 




Σε 65 ξενοδοχεία 2.500 πρόσφυγες-μετανάστες - Όλο το σχέδιο για τη μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  04/11/2019 09:41:05
Σε 65 ξενοδοχεία 2.500 πρόσφυγες-μετανάστες - Όλο το σχέδιο για τη μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ελλάδα
Τη µετεγκατάσταση των µεταναστών και των προσφύγων µε συστηµατικό τρόπο από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα δροµολογεί η κυβέρνηση, βάσει ενός σχεδίου που αποκαλύπτει η Realnews. Το σχέδιο θα τεθεί σε εφαρµογή ήδη από σήμερα Δευτέρα, µε τη µεταφορά 2.500 µεταναστών και προσφύγων σε ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα...

Πρόκειται για τη µεγαλύτερη επιχείρηση τέτοιου είδους µετά τη νέα έξαρση του προσφυγικού, αφού από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο είχαν µεταφερθεί στην ενδοχώρα από τα νησιά συνολικά 3.700 άτοµα.

Σύµφωνα µε πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, αυτά τα 65 ξενοδοχεία αποτελούν προσωρινά καταλύµατα, ώσπου να είναι έτοιµα τα κέντρα, για τα οποία οι ετοιµασίες προχωρούν πυρετωδώς. Καθώς τα κέντρα αυτά θα στεγαστούν σε στρατόπεδα, την επιχειρησιακή εποπτεία την έχει το υπουργείο ¶μυνας και συγκεκριµένα ο υφυπουργός ¶μυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο υφυπουργός έχει την αρµοδιότητα για τις µετεγκαταστάσεις, από την εξεύρεση των προσωρινών καταλυµάτων έως τη δηµιουργία µόνιµων υποδοµών και τη στελέχωσή τους. Επίσης, είναι αρµόδιος για όλες τις υποδοµές που συνδέονται µε τη νέα κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό και, στο πλαίσιο αυτό, έχει αναλάβει και τις προµήθειες που συνδέονται µε την αυστηρότερη επιτήρηση των συνόρων (drones, συστήµατα παρακολούθησης κ.λπ.).

Οι µετεγκαταστάσεις στα ξενοδοχεία θα γίνουν σε συνεργασία µε τον Διεθνή Οργανισµό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο οποίος καταβάλλει για τη στέγαση κάθε πρόσφυγα και µετανάστη 400 ευρώ µηνιαίως. Τα ξενοδοχεία θα εισπράξουν δηλαδή περίπου 13 ευρώ ανά ηµέρα για κάθε άτοµο που θα φιλοξενήσουν.

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη επισηµαίνουν πως τα ξενοδοχεία αυτά δεν είναι όλα πλήρως λειτουργικά, αφού κάποιοι ξενοδόχοι αποφάσισαν να συµµετάσχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης για να λύσουν τα προβλήµατά τους µε το Δηµόσιο. Μάλιστα, σε κάποια από τα ξενοδοχεία του προγράμματος έχει κοπεί το ρεύµα, ενώ άλλα τα έχει σφραγίσει η εφορία.

Σε κάθε περίπτωση, η διαµονή των µεταναστών και των προσφύγων στα καταλύµατα αυτά θα είναι χρονικά περιορισµένη (κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για ένα εξάµηνο το πολύ), αφού στη συνέχεια θα µεταφερθούν στα κέντρα που θα ετοιµαστούν. Η ελπίδα της κυβέρνησης είναι ότι έως τότε θα αρχίσει να λειτουργεί ο νέος, αυστηρότερος νόµος για το άσυλο, που θα βοηθήσει να διαχωριστούν γρήγορα οι πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο -και θα ενσωµατωθούν στην ελληνική κοινωνία- από τους οικονοµικούς µετανάστες που θα επιστρέψουν στην Τουρκία και στις χώρες καταγωγής τους.

Το πού θα πάνε οι µετανάστες και οι πρόσφυγες σε αυτή τη φάση, όπως και το πότε θα ξεκινήσει η επιχείρηση, δεν το αποκαλύπτουν στην κυβέρνηση, αφού δεν θέλουν να δώσουν τον χρόνο για να οργανωθούν οι αντιδράσεις. Πάντως, η κυβέρνηση έχει ετοιµάσει έναν χάρτη αναλογικότητας, που περιλαµβάνει και τις 13 περιφέρειες της χώρας και σκοπεύει να τους διασπείρει σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, οι τελευταίες λεπτοµέρειες του σχεδίου για τις µετεγκαταστάσεις αποφασίστηκαν σε ειδική σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίµου υπό τον πρωθυπουργό και µε τη συµµετοχή όλων των υπουργών που εµπλέκονται στο µεταναστευτικό.

Πέρα από τον κ. Στεφανή και το υπουργείο ¶µυνας, πάντως, µεγάλο βάρος αναµένεται να σηκώσει και το υπουργείο Εσωτερικών και προσωπικά ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος. Ουσιαστικά, το Εσωτερικών θα στηρίξει τις περιφέρειες και τους δήµους που θα συνδράµουν στην αντιµετώπιση του προβλήµατος µε «αντισταθµιστικά». Σύµφωνα µε πληροφορίες, αυτά τα αντισταθµιστικά θα είναι είτε έργα υποδοµής είτε απευθείας οικονοµική στήριξη.

Δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο πως ο υπουργός Εσωτερικών το τελευταίο διάστηµα είναι σε συνεχή επαφή µε περιφερειάρχες και δηµάρχους, εστιάζοντας σε προβλήµατα που µπορεί να υπάρξουν από τη µετεγκατάσταση των προσφύγων και των µεταναστών. Το προσωπικό στο πλαίσιο αυτό, µεταξύ άλλων, θα επανδρωθούν οι δοµές (ξενοδοχεία, σπίτια ιδιωτών, χώροι υποδοχής) µε προσωπικό. ¶λλωστε, θα χρειαστούν διερµηνείς, γιατροί, βοηθητικό προσωπικό και δάσκαλοι, αφού στόχος είναι τα παιδιά να πάνε στο σχολείο. Μάλιστα, σύµφωνα µε πληροφορίες, σε κάθε δοµή θα υπάρχει και ένας επικεφαλής. Αυτό σηµαίνει ότι θα δηµιουργηθούν και θέσεις εργασίας στις τοπικές κοινωνίες.

εφ. Realnews



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
5A348
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα




































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ