facebook  youtube  twitter  instagram 24/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



11 Δεκεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Βουνού

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  11/12/2021 09:57:43
11 Δεκεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Βουνού
Τα βουνά, πέρα από θύλακες αναψυχής, αποτελούν τόπο κατοικίας του 10% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ συγχρόνως φιλοξενούν την μισή από την παγκόσμια βιοποικιλότητα...

Εξασφαλίζουν με πόσιμο νερό όλο την πλανήτη εδώ και εκατομμύρια χρόνια και στα οικοσυστήματά τους βασίζονται αρκετοί πολιτισμοί, προκειμένου να επιβιώσουν.

Με την πάροδο των χρόνων και την αύξηση της τεχνολογίας, τα βουνά υπόκεινται ολοένα και περισσότερο σε περιβαλλοντικές πιέσεις ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και κυρίως λόγω της εντατικής υπερεκμετάλλευσης από τον άνθρωπο. Τα παραπάνω επιβαρύνουν περισσότερο την κακή οικονομική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών, μια κοινωνική ομάδα με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, να καλούνται να αντιμετωπίσουν ολοένα και μεγαλύτερες δυσκολίες διαβίωσης. Αλλά πέρα από τη δική τους διαβίωση, δεδομένου ότι τα βουνά συμβάλουν άμεσα στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, η κακή διαχείριση των ίδιων των βουνών και των όσων απλόχερα προσφέρουν, υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής όλων των ανθρώπων.

Αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο λοιπόν, σε παγκόσμιο επίπεδο, η 11η Δεκεμβρίου ορίστηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Βουνού, η οποία εορτάστηκε επίσημα για πρώτη φορά το 2003, με σκοπό να παρακινήσει ολόκληρη την ανθρωπότητα στην λήψη των κατάλληλων μέτρων και στην υιοθέτηση της αρμόζουσας στάσης απέναντι στο ζήτημα της υποβάθμισης, ώστε να εξασφαλιστεί η ύπαρξη αλλά και την συνεισφορά των φυσικών αυτών θησαυρών στο μέλλον.

oiti.gr



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
CNWYK
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα











































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ