facebook  youtube  twitter  instagram 25/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



11 από τα πλέον ασυνήθιστα νομίσματα του κόσμου [φώτος]

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  28/07/2015 10:16:17
11 από τα πλέον ασυνήθιστα νομίσματα του κόσμου [φώτος]
Μιας και πολύς λόγος γίνεται περί νομίσματος (ευρώ/δραχμή), πολύ πριν τα νομίσματα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν για τις συναλλαγές τους βοοειδή και μπαχαρικά. Πιο πρόσφατα το κακάο και η παρμεζάνα χρησιμοποιούνταν ως παράλληλα νομίσματα. Ας ρίξουμε μια ματιά στα 11 πιο ασυνήθιστα νομίσματα του κόσμου...

Κοχύλια κάουρι
Τα κοχύλια κάουρι χρησιμοποιούνταν ως νόμισμα στην Κίνα, την Αφρική και την Αραβία παρόλο που καθώς τα κοχύλια εξαντλούνταν οι άνθρωποι άρχισαν να κατασκευάζουν τα δικά τους. Μπορεί και να ήταν τα πρώτα πλαστά νομίσματα στην ιστορία.

Νομίσματα από πέτρα του Yap
Με τα σημερινά κριτήρια οι πέτρες αυτές δεν ήταν και πολύ πρακτικές καθώς για να μετακινηθούν χρειάζονταν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι περνούσαν ένα δοκάρι από την τρύπα για να καταφέρουν να τις σηκώσουν. Στην Μικρονησία, όμως, είναι εξαιρετικά πολύτιμες. Ο ασβεστόλιθος από τον οποίο κατασκευάστηκαν προέρχεται από το γειτονικό Παλάου.

Γούνα σκίουρου
Στην Μεσαιωνική Ρωσία, το δέρμα του σκίουρου χρησιμοποιούνταν για την ανταλλαγή αγαθών, παρόλο που για ευνόητους λόγους δεν θα σας δείξουμε πώς είναι. Απ' ότι φαίνεται, στη Φινλανδία τα χρησιμοποιούν ακόμη.

Νομίσματα του ισλαμικού κράτους
Το ισλαμικό κράτος ξεκίνησε να κόβει τα δικά του νομίσματα σύμφωνα με πρόσφατες φωτογραφίες που ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο σχεδιασμός των χρυσών νομισμάτων βασίζεται στα σχέδια του δηναριού του Ιράκ από τo αρχαίο οθωμανικό χαλιφάτο. Τα εφτά στάχυα είναι σύμβολο που παραπέμπει στο Κοράνι.

Σταυροί Κατάγκα και νομίσματα Κίσι
Η Αφρική έχει τα δικά της μεταλλικά νομίσματα συμπεριλαμβανομένου του σταυρού Κατάγκα (στη φωτο) από χαλκό. Οι Αφρικανικές χώρες χρησιμοποιούν επίσης νομίσματα κίσι, τα οποία είναι μεταλλικά ελάσματα που μπλέκονται μεταξύ τους, δεμένα και σφυρηλατημένα σε λεπίδα η οποία καταλήγει σε μύτες.

Γερμανικά χαρτονομίσματα εκτάκτου ανάγκης (notgeld)
Κατά τη διάρκεια των συγκλονιστικών γεγονότων του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και τα όσα επακολούθησαν, η Γερμανία δεν ήταν σε θέση να κόψει μεταλλικά νομίσματα σε μεγάλες ποσότητες, κι έτσι αναγκάστηκε να τυπώσει ‘notgeld’, ή χαρτονομίσματα εκτάκτου ανάγκης. Τυπώνονταν σε οτιδήποτε, από χαρτί και τραπουλόχαρτα μέχρι δέρμα και κομμάτια ξύλο.

Γερμανικό νόμισμα των Νησιών της Μάγχης
Τα Νησιά της Μάγχης ήταν το μόνο αγγλικό έδαφος που βρισκόταν υπό την κατοχή των γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Λόγω έλλειψης χρημάτων, (εν μέρει λόγω του ότι οι δυνάμεις κατοχής έπαιρναν τα νομίσματα ως σουβενίρ), οι κάτοικοι των νησιών κατέφυγαν στη χρήση νομισμάτων τα οποία είχαν τυπώσει οι Γερμανοί εισβολείς.

Τα ακέφαλα χαρτονομίσματα του Ζαΐρ
Μετά την ανατροπή του Προέδρου Μομπούτου το 1997, η κυβέρνηση του Ζαΐρ (σήμερα Δημοκρατία του Κονγκό), αντιμετώπισε έλλειψη ρευστού μέχρι να τυπωθούν τα νέα νομίσματα. Για αυτό το λόγο αφαίρεσαν απλώς το πρόσωπο του προέδρου και τα χρησιμοποίησαν στο μεσοδιάστημα.

Τα τυπωμένα χαρτονομίσματα της Τρανσνίστρια
Όταν αποσχίστηκε η Τρανσνίστρια από τη Μολδαβία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ανακάλυψε έναν πρωτότυπο τρόπο για να φτιάξει το δικό της νόμισμα: κόλλησε απλώς τα γραμματόσημά της σε παλιά σοβιετικά χαρτονομίσματα.

Δολαρια Disney
Η Disney ξεκίνησε να τυπώνει το δικό της νόμισμα το 1987 το οποίο μπορούσες να χρησιμοποιήσεις στα θεματικά της πάρκα στην Καλιφόρνια και στη Φλόριντα. Σήμερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε καταστήματα της Disney στις ΗΠΑ και σε κάποια σημεία του ιδιωτικού νησιού της Disney, το Castaway Cay. Τα ρέστα δίνονται σε δολάρια ΗΠΑ.

Bitcoin
Τα νομίσματα έγιναν ψηφιακά με την έλευση του Bitcoin και των λοιπών παρόμοιων νομισμάτων. Πρόκειται για ένα καινοτόμο δίκτυο πληρωμών το οποίο το διαχειρίζονται οι χρήστες που λέγονται "miners" και πληρώνονται σε bitcoin. Η αξία του νομίσματος κυμαίνεται ανά διαστήματα ενώ εκείνοι που το είχαν προμηθευτεί φθηνά στην αρχή κέρδισαν πολλά χρήματα όταν η αξία του ανέβηκε στα ύψη.



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
T2OQB
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα











































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ