Από τον πρώτο βεβαιωμένο θάνατο από AIDS το 1959 στην Αφρική μέχρι σήμερα, 56 χρόνια μετά, για την πανδημία, όπως χαρακτηρίζεται, του ιου HIV δεν έχει βρεθεί ακόμα εκείνο το εμβόλιο που θα δώσει μια οριστική λύση στην αντιμετώπιση και κυρίως στην πρόληψη ενάντια στο θανατηφόρο ιό...
Η παγκόσμια ιατρική κοινότητα εργάζεται νυχθημερόν σε αυτό τον τομέα και η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα ως προς τη θεραπεία. Τα νέα κοκτέιλ των αντιρετροϊκών φαρμάκων βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής των ασθενών και πολύ περισσότερο των φορέων του ιού.
Όμως επειδή ο ιός είναι και υπαρκτός και θανατηφόρος, ας μην ξεγελιόμαστε και νομίζουμε ότι δεν αφορά τον καθένα από εμάς, επειδή δεν ανήκουμε στις ομάδες υψηλού κινδύνου (όπως οι τοξικομανείς) ή δεν καταγόμαστε από την Αφρική όπου τα ποσοστά είναι ιδιαιτέρως υψηλά.
Και αυτό γιατί δεν έχουμε, δυστυχώς, συνειδητοποιήσει ακόμα το ρίσκο που παίρνουμε κάθε φορά που ερχόμαστε σε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη. Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό παίζουμε τη ζωή μας κορώνα-γράμματα.
Η σωστή ενημέρωση πρέπει να γίνεται από ειδικούς, όσο πιο συχνά γίνεται και να εφιστάται η προσοχή σε παιδιά και εφήβους, για τους οποίους οι έρευνες δείχνουν ότι είτε αγνοούν τις μεθόδους προφύλαξεις, είτε αποφεύγουν να τις χρησιμοποιούν έχοντας λάβει λάθος πληροφόρηση από το διαδίκτυο ή από τους φίλους τους.
Η σωστή ενημέρωση μας προφυλάττει και από ένα άλλο παθογενές παράγωγο της νόσου: τον ρατσισμό απέναντι σε πάσχοντες και φορείς. Μπορεί να έχουν περάσει 32 χρόνια από την επίσημη αναγνώριση της ασθένειας το 1981 και των τρόπων μετάδοσής της, αλλά ακόμη υπάρχουν τα "στραβοκοιτάγματα" και η "από μακριά" επαφή με όσους γνωρίζουμε ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό.
Επισημαίνουμε ότι το ΑΙDS δεν μεταδίδεται: - από την καθημερινή, κοινωνική επαφή, τη χειραψία, το αγκάλιασμα, το απλό φιλί, τη συνάθροιση ατόμων - από την τουαλέτα - από τον ιδρώτα ή το σάλιο - από ρούχα, σκεπάσματα, πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπίρουνα, τηλέφωνα - από πισίνες ή τη θάλασσα - από κουνούπια ή άλλα έντομα.
|