facebook  youtube  twitter  instagram 28/3/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr

 




Το μέλι Ολύμπου αποκτά «ταυτότητα» με εξαιρετική αντιβακτηριακή – αντιοξειδωτική δράση

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  17/07/2018 12:24:46
Το μέλι Ολύμπου αποκτά «ταυτότητα» με εξαιρετική αντιβακτηριακή – αντιοξειδωτική δράση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε η μελέτη των μηχανισμών της αντιβακτηριακής δράσης μελιών της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου έναντι παθογόνων βακτηρίων, η οποία εκπονήθηκε από το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας...

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας Μικροβίων – Μοριακής Βακτηριολογίας και Ιολογίας με επιστημονικό υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή Δημήτριο Μόσιαλο, διερεύνησε την αντιβακτηριακή δράση μελιών του Ολύμπου συγκρίνοντας την με τη δράση του μελιού manuka έναντι δυο πολύ σημαντικών παθογόνων βακτηρίων (Staphulococcus aureus και Pseudomonas aeruginosa).

Η σημασία της παρούσας μελέτης είναι μεγάλη, αν ληφθεί υπόψη η ανθεκτικότητα που εμφανίζουν τα συγκεκριμένα βακτηρία σε πληθώρα αντιβιοτικών, καθώς και η ανάγκη χρήσης φυσικών συντηρητικών στη βιοτεχνία τροφίμων.

Δεδομένης της μεγάλης βιοποικιλότητας, ιδιαίτερα της χλωρίδας που χαρακτηρίζει την περιοχή του Ολύμπου, πολλά μέλια της περιοχής εμφάνισαν στο εργαστήριο εξαιρετική αντιβακτηριακή δράση.

Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες μελιών της περιοχής του Ολύμπου μετρήθηκαν στο Εργαστήριο Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών και συγκρίθηκαν με αυτές του μελιού manuka αναδεικνύοντας τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά και την ισχυρή αντιοξειδωτική δράση των μελιών του Ολύμπου.

Τα επιστημονικά αποτελέσματα που έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου, δημοσιεύτηκαν πρόσφατα σε έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό (International Journal of Molecular Medicine).

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Θεσσαλίας στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια αναβάθμισης του μελιού της περιοχής του Ολύμπου και του Θεσσαλικού εν γένει μελιού, ως ένα προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας με χρήση στην ιατρική και την βιομηχανία τροφίμων.

Η επιπλέον σημαντικότητα της παραπάνω μελέτης έγκειται στο γεγονός ότι τα επιστημονικά ευρήματα μπορούν να αξιοποιηθούν, ώστε να υπάρξει ισχυρισμός υγείας όσον αφορά τα μέλια της περιοχής του Ολύμπου.

Εργαζόμαστε με σοβαρότητα και σύνεση προς την κατεύθυνση να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν τα θεσσαλικά προϊόντα να αποκτήσουν ταυτότητα και να είναι άκρως ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά, δίνοντας έτσι προστιθέμενη αξία στην τοπική μας οικονομία».


Σχετικά άρθρα:

Την αντιβακτηριακή δράση των μελιών του Ολύμπου διερευνούν Περιφέρεια και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Στη διερεύνηση των μηχανισμών της αντιβακτηριακής δράσης μελιών της περιοχής του Ολύμπου έναντι παθογόνων βακτηριών προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μετά την προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας την εκτέλεση του εν λόγω ερευνητικού έργου...



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
50348
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα




































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ