facebook  youtube  twitter  instagram 29/3/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr

 




Γιατί τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά την 25η Μαρτίου - Plus συνταγή για παραδοσιακό μπακαλιάρο σκορδαλιά

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  25/03/2018 09:54:30
Γιατί τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά την 25η Μαρτίου - Plus συνταγή για παραδοσιακό μπακαλιάρο σκορδαλιά
Η 25η Μαρτίου έχει συνδυαστεί γαστρονομικά με τον μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, η Εκκλησία επέτρεπε στους πιστούς να φάνε ψάρι μόνο δύο φορές, συγκεκριμένα του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων. Γιατί, όμως, μπακαλιάρο;...

Στην ορεινή όμως Ελλάδα και στις πιο φτωχές περιοχές ο παστός μπακαλιάρος ήταν η εύκολη και οικονομική λύση. Όποιες και αν ήταν οι καιρικές συνθήκες οι πιστοί ήξεραν ότι θα βρουν παστό μπακαλιάρο ακόμη και στα μικρά μπακάλικα. Με τα χρόνια αυτή η συνήθεια εδραιώθηκε στην ζωή των ανθρώπων και έγινε μέρος της εθιμοτυπίας του διπλού εορτασμού.

Και αφού μιλήσαμε για την ιστορία του δείτε και μια παραδοσιακή συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά.

ΥΛΙΚΑ

• 1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου κομμένο σε μερίδες και ξαρμυρισμένο (βλέπε συμβουλές)
• αλεύρι

Για το κουρκούτι
• 1½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1½ φλιτζάνι μπύρα ή σόδα (αναψυκτικό)
• 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
• 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• λίγο αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
• ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σκορδαλιά
• 5-10 σκελίδες σκόρδο
• 1 κιλό πατάτες βρασμένες
• 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο (περίπου)
• ξίδι, αλάτι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

• Πρώτα ετοιμάζετε τη σκορδαλιά: Περνάτε τις πατάτες, όσο είναι ακόμη ζεστές, από τη μηχανή του πουρέ.

Καθαρίζετε το σκόρδο και το κοπανίζετε μαζί με το αλάτι μέσα σε ξύλινο γουδί, μέχρι να πολτοποιηθεί. Προσθέτετε τον πουρέ της πατάτας και δουλεύετε καλά το μίγμα με το γουδοχέρι. Μπορείτε να δουλέψετε το μίγμα σας και στο μίξερ. Όσο δουλεύετε το μίγμα, ρίχνετε σταδιακά το λάδι μαζί με λίγο ξίδι. Στο τέλος δοκιμάζετε και διορθώνετε τη γεύση με αλάτι ή ξίδι. Η σκορδαλιά σας τώρα πρέπει να έχει μια ωραία λαστιχωτή υφή. Την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστείτε.

• Για το κουρκούτι: ανακατεύετε όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπολ με αβγοδάρτη ή στο μπλέντερ μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα και το αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστείτε.

Ζεσταίνετε το λάδι σε βαρύ τηγάνι. Αλευρώνετε τα ξαρμυρισμένα κομμάτια του μπακαλιάρου, τα βυθίζετε μετά στο κουρκούτι και τα ρίχνετε στο καυτό λάδι. Τα τηγανίζετε 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα στραγγίζετε σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρετε ζεστά μαζί με σκορδαλιά, βραστά παντζάρια ή άλλα βραστά χόρτα της επιλογής σας.

olivemagazine.gr



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
B4VYJ
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα




































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ