22/7/2018

   

Αρχική Καλαμπάκα Ελλάδα Κόσμος Αναγνώστες Αθλητικά Παράξενα Tips Web TV Επικοινωνία

  


 

 

 Ποιος Μπιλ Γκέιτς; Αυτοί ήταν οι πλουσιότεροι άνθρωποι της ιστορίας του κόσμου

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  12/08/2017 09:38:09

Οι ετήσιες λίστες με τους πλουσιότερους ανθρώπους περιλαμβάνουν συνήθως τον Μπιλ Γκέιτς της Microsoft, τον Τζεφ Μπέζος της Amazon, τον Γουόρεν Μπάφετ της Berkshire Hathaway και τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τα μηδενικά της περιουσίας τους να προκαλούν… ζαλάδα. Ποιος όμως είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην ιστορία του κόσμου;...

Το πολύπλοκο ερώτημα προσπάθησε να διαλευκάνει η Visual Capitalist -εταιρεία που επιμελείται γραφικές αναπαραστάσεις δεδομένων (infographics) με επιχειρησιακό και επενδυτικό περιεχόμενο- που συγκέντρωσε τα στοιχεία, κι αν τα ευρήματά της είναι κοντά στην πραγματικότητα, ο πλούτος των παραπάνω ισχυρών ανδρών αποδεικνύεται πως είναι ψίχουλα!

Η εταιρεία κατέγραψε τους πλουσιότερους ανθρώπους της ιστορίας, μέχρι τη Βιομηχανική Επανάσταση, και όπως ανακοίνωσε ο Καίσαρ Αύγουστος αναδεικνύεται πρώτος στη σχετική λίστα. Ο ίδιος ήλεγχε πολλά από τα πιο ισχυρά κράτη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, με την καθαρή αξία της περιουσίας του να εκτιμάται στα 4,6 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο η Αίγυπτος αποτελούσε το 25%-30% του παγκόσμιου ΑΕΠ την εποχή εκείνη.

Ο υιοθετημένος γιος του Ιούλιου Καίσαρα, Αύγουστος (Gaius Iulius Caesar Octavianus Augustus), ήταν ο ιδρυτής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ο πρώτος της αυτοκράτορας, κυβερνώντας από το 27 π.Χ. έως το θάνατό του το 14 μ.Χ.

Ο βασιλιάς Σολομών, ο 3ος βασιλιάς του Ισραήλ, εκτιμάται πως είχε περιουσία 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Άλλωστε, κάθε χρόνο για τα 39 χρόνια ηγεσίας του λάμβανε 25 τόνους χρυσού ως φόρο τιμής, που μεταφράζεται σε 40 δισ. δολάρια, ενώ μεγάλο μέρος του πλούτου του οφείλεται στο εμπόριο και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες σε Αραβία και Λεβάντες.

Τρίτος στη λίστα είναι ο Τζένγκις Xαν, ο Μογγόλος αυτοκράτορας (1162-1227) με περιουσία 1 τρισεκατομμύριο δολάρια -αξία γης- καθώς η αυτοκρατορία επεκτείνονταν από την Κίνα ως την Ευρώπη. Παρά τις μεγάλες επεκτατικές νίκες του, ο ίδιος δεν έχτισε ποτέ παλάτι, ναό, τάφο ή ακόμη και σπίτι, αφού μοίραζε όλο του τον πλούτο στους στρατιώτες και τις οικογένειές τους.

Ο Μάνσα Μούσα (1280-1337) ήταν βασιλιάς του Τιμπουκτού σε μια περίοδο που το βασίλειο της Δυτικής Αφρικής ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στον κόσμο, μέταλλο με εξαιρετική ζήτηση τότε. Κάποιοι ιστορικοί υποστηρίζουν μάλιστα πως είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος όλων των εποχών, με την περιουσία του να εκτιμάται στα 415 δισ. δολάρια. Δείγμα της οικονομικής δύναμής του ήταν το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια προσκυνήματος στη Μέκκα τον συνόδευσαν 60.000 υπήκοοι και 12.000 σκλάβοι, με τον καθένα να κουβαλάει ράβδο χρυσού 2 κιλών, ενώ οι 80 καμήλες μετέφεραν σακιά με σκόνη χρυσού 23-140 κιλά.

Ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής, ο οποίος διετέλεσε βασιλιάς της Αγγλίας και ήταν απόγονος των Βίκινγκς, είχε στην κατοχή του τεράστιες εκτάσεις γης με την εκτιμώμενη αξία τους να φτάνει τα 228 δισ. δολάρια. Μάλιστα, ο ίδιος χάρισε μεγάλα τμήματα γης σε πιστούς υποστηρικτές του, μεταξύ αυτών και στον ανιψιό του, Άλαν Ρούφους.

Ο Βασίλειος Β’, ο Βυζαντινός αυτοκράτορας επονομαζόμενος Βουλγαροκτόνος, εκτιμάται πως η περιουσία του έφτανε τα 170 δισ. δολάρια. Ο αυτοκράτορας (958-1025) υπηρέτησε 49 χρόνια στο θρόνο και όταν πέθανε λέγεται πως είχε συγκεντρώσει 100 τόνους χρυσού.

Οι ειδικοί που συγκέντρωσαν τα στοιχεία επισημαίνουν το πόσο δύσκολο είναι να υπάρξει μια σαφής εικόνα των ιστορικών πλούτων, υποστηρίζοντας πως σε καμία περίπτωση η λίστα δεν είναι ακριβής ή ιστορικά ενήμερη. Ο Τζεφ Ντεσζαρνέν του Visual Capitalist εξηγεί πως ο πλούτος τότε συνδέθηκε με τη γη ή με ολόκληρες αυτοκρατορίες, όπως συνέβη με τον Τζένγκις Χαν, και έτσι πολύ δύσκολα μπορεί κανείς να κάνει ακριβείς υπολογισμούς. «Ποια ήταν η αξία της γης σχεδόν όλης της Ασίας το 1219;», διερωτάται. Επιπλέον, τονίζει πως είναι αστεία η προσπάθεια να τοποθετήσει κανείς τα μεγέθη του τότε σε «μοντέρνο πλαίσιο», ξεκαθαρίζοντας πως πολλά από τα στοιχεία που σώζονται είναι υπερβολικά, βασίζονται σε προφορικές ιστορίες ή ακόμη και μύθους.

eleftherostypos.gr

για μεγέθυνση κάντε click πάνω στο παρακάτω γραφικό
Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
1N893
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


 
Προτεινόμενα άρθρα
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα 

 


© 2012 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας