22/7/2018

   

Αρχική Καλαμπάκα Ελλάδα Κόσμος Αναγνώστες Αθλητικά Παράξενα Tips Web TV Επικοινωνία

  


 

 

 Η τοποθέτηση της Κίνησης Πολιτών ΜΕΤΕΩΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ [ΣΧΛ]

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  11/08/2017 01:10:35

Αξιότιμη κα. Υπουργέ,

Στα πλαίσια της σημερινής ανοικτής συζήτησης, όπου σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί επίσημη διαβούλευση, καλούμαστε ως κίνηση πολιτών να καταφέρουμε κάτι πολύ δύσκολο. Ίσως για κάποιους λίγους αυτά που θα πούμε να είναι άκρως ενοχλητικά...

και να έχουν καταγγελτικό χαρακτήρα, δυστυχώς όμως σε αυτήν την τόσο κρίσιμη στιγμή για τον τόπο μας, θα πρέπει κάποιος επιτέλους να υποδυθεί αυτόν τον άχαρο ρόλο και να εκπληρώσει το χρέος που έχουμε όλοι μας απέναντι όχι μόνο στις γενεές που έρχονται αλλά και στην διατήρηση της ταυτότητας των ίδιων των Μετεώρων.

Επιτρέψτε μας να έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι δεν είστε πλήρως ενημερωμένη για το δράμα που βιώνει ο τόπος μας. Ευτυχώς αυτό είναι κάτι που διορθώνεται και μετά τη σημερινή ημέρα θα είμαστε όλοι σίγουροι ότι με αυτά που θα ακούσετε και με το υλικό που θα σας δοθεί, θα έχετε λάβει γνώση της πραγματικής κατάστασης που υφίσταται σε ένα από τα σημαντικότερα φυσικά και πολιτισμικά μνημεία παγκοσμίως.

Ξεκινώντας από το τοπικό επίπεδο, είναι πια γνωστό σε όλους ότι η σημερινή δημοτική αρχή με τις ενέργειές της πάνω στο μείζονος σημασίας θέμα των Μετεώρων, συμπεριφέρθηκε με πλήρως σκοτεινό, αντιδημοκρατικό τρόπο και καταχράστηκε την εξουσία που της δόθηκε από τους πολίτες υπονομεύοντας τα δικαιώματα τους. Με έκπληξη και οργή μάθαμε λίγα 24ωρα πριν το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας της 25ης Απριλίου ότι ολόκληρο προσχέδιο ΠΔ τίθεται υπό γνωμοδότηση.

Ο κ. δήμαρχος το υπέκρυπτε στο συρτάρι άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα και ενώ υπήρξε πίεση για έκτακτο δημοτικό συμβούλιο πριν το περιφερειακό, δεν το συγκάλεσε ποτέ. Ο ίδιος δεν τοποθετήθηκε ποτέ επί του θέματος δημόσια πριν το περιφερειακό συμβούλιο, παρόλα αυτά βγήκε στο φως της δημοσιότητας επιστολή του όπου ήδη οπό το 2014 συναινεί με τις προτάσεις απαγορεύσεων που σύνθεσε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων κ. Ματζανά.

Ο κ. δήμαρχος είπε ψέματα στους δημότες του ότι δεν καλέστηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την εξέταση του θέματος «έγκριση ή μη προτεινόμενων χρήσεων και δραστηριοτήτων εντός του ιερού χώρου των Μετέωρων», ενώ αποδείχτηκε ότι έλαβε επίσημη πρόσκληση από την γραμματεία του ΚΑΣ από τις 6-4-2016.

Η σημερινή δημοτική αρχή παράβλεψε επανειλημμένως τις αποφάσεις της τοπικής κοινότητας Καλαμπάκας που αντιτίθεται σε αυτού του είδους απαγορεύσεων όπως αυτές που προτάθηκαν από την κ. Ματζανά.

Στο δημοτικό συμβούλιο «παρωδία» στις 5-7-2017 ο κ. δήμαρχος έφτασε στο σημείο να προτρέψει τους δημοτικούς συμβούλους του να ψηφίσουν μια νέα πρόταση σχετικά με το προσχέδιο ΠΔ, πρόταση όμως την οποία δεν τους την ανακοίνωνε λέγοντας το ανεπανάληπτο: «θα έρθουν οι υπουργοί από την Αθήνα και τις θέσεις μας για το ΠΔ, θα τις ανακοινώσω σ' αυτούς»!

Τέλος ο κ. δήμαρχος επανειλημμένως κατακρίνει και περιθωριοποιεί τους πολίτες του, που ενδιαφέρονται για τον τόπο τους και το μόνο που ζητούν είναι η δίκαιη εφαρμογή των νόμων και η πραγματική προστασία των Μετεώρων.

Στη συνέχεια οφείλουμε να καταγγείλουμε την σχεδόν εγκληματική στάση της εφορείας αρχαιοτήτων Τρικάλων όπου τις τελευταίες δεκαετίες είμαστε όλοι μάρτυρες της παντελούς απουσίας του ελεγκτικού μηχανισμού σε ολόκληρο το γεωγραφικό σύμπλεγμα των Μετεώρων. Είναι τουλάχιστον αστείο η ΕΦΑ Τρικάλων να εντοπίζει σε χρόνο μηδέν έναν πολίτη που πάει να αλλάξει ένα κεραμίδι στο σπίτι του το οποίο βρίσκεται στην αρχαιολογική ζώνη αλλά ποτέ να μην έχει καταφέρει να εντοπίσει τις αναρίθμητες βαρέως τύπου παράνομες επεμβάσεις και κατασκευές που έχουν αλλοιώσει ανεπανόρθωτα τα Μετέωρα και τα έχουν μετατρέψει σε ένα απέραντο εργοτάξιο. Η λίστα των παράνομων παρεμβάσεων είναι μακροσκελής και ήδη γνωστή σε μεγάλο βαθμό πλέον.

Ολοκαίνουργιες πτέρυγες πολλών ορόφων, εσωτερικών και εξωτερικών ανακαινίσεων στις κατά τα άλλα προστατευόμενες Ιερές Μονές, διανοίξεις καινούργιων ασφαλτόδρομων και διαπλατύνσεις υφισταμένων, τεράστιες περιτοιχίσεις, εκχερσώσεις προστατευμένων δασών και κατασκευές χώρων στάθμευσης ακριβώς δίπλα από τα μοναστήρια έχουν καταφέρει μέσα σε μόλις τρεις δεκαετίες να διαστρεβλώσουν την αυθεντική ταυτότητα του τόπου μας που φυλάγαμε για αιώνες. Μία αυθεντική ταυτότητα που σε ένα οποιοδήποτε άλλο πολιτισμένο μέρος του πλανήτη η διαφύλαξη της θα αποτελούσε την σημαντικότερη προτεραιότητα των αρμόδιων αρχών.

Με ποιον ακριβώς τρόπο η ΕΦΑ Τρικάλων προστατεύει τηv φυσική και πολιτισμική κληρονομιά μας όταν αποκρύπτει τις εκατοντάδες παρανομίες από το Υπουργείο Πολιτισμού, όταν δεν ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές όταν δεν επιβάλει κυρώσεις;

Μετά από όλα αυτά, με τι θράσος η κα Ματζανά, προϊσταμένη της ΕΦΑ Τρικάλων, με την πρόφαση της προστασίας του χώρου, εκδίδει προτάσεις αναιτιολόγητων απαγορεύσεων για τόσες δραστηριότητες στην δημόσια γη των Μετεώρων;

Τέλος, πώς είναι δυνατόν η ΕΦΑ Τρικάλων και το ίδιο το Υπ. Πολιτισμού για την έκδοση ΠΔ να στηρίζεται σε μια αβάσιμη τοπογραφική μελέτη ενός ιδιώτη που ορίζει γενικά και αόριστα αυτά τα τόσο σημαντικά αρχαιολογικά κατάλοιπα; Είναι τουλάχιστον τραγικό ένα προσχέδιο ΠΔ να γενικεύει περιορισμούς και απαγορεύσεις σε αμφίβολα αρχαιολογικά κατάλοιπα και τοποθεσίες χωρίς να έχει προηγηθεί καμία επίσημη και τεκμηριωμένη μελέτη που να τα εντοπίζει.

Αλλάζοντας θέμα, τα τελευταία χρόνια γινόμαστε όλο και πιο συχνά μάρτυρες μιας αδικαιολόγητης στάσης του αστυνομικού τμήματος Καλαμπάκας. Ντόπιοι πολίτες αλλά και ξένοι επισκέπτες έχουν εκδιωχθεί από την δημόσια γη των Μετεώρων επειδή τόλμησαν να ασκήσουν τα μη απαγορευμένα αθλήματα της αναρρίχησης, του highline και του basejumping, εξυπακούεται ότι οι αθλητές αυτοί ουδέποτε όχλησαν ή πρόσβαλαν με οποιοδήποτε τρόπο την μοναστική κοινότητα εκτελώντας τις δράσεις τους εκατοντάδες ακόμη και χιλιάδες μέτρα μακριά από κάποια Ιερά Μονή. Ως και τον ορειβατικό σύλλογο Καλαμπάκας επιχείρησε να διώξει, τα μέλη του οποίου κάνανε πεζοπορική εκδρομή με σκοπό να κόψουνε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του συλλόγου.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η Αστυνομία αποτελεί κατασταλτικό μηχανισμό πάνω από όλα όμως οφείλει να προασπίζει τα δικαιώματα των πολιτών. Δυστυχώς μέχρι στιγμής βλέπουμε περισσότερο μία αστυνομία που προασπίζει τις απαιτήσεις και τα συμφέροντα των ισχυρότερων και όχι του απλού λαού. Επίσης δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημά υπήρξαν αινιγματικοί Φύλακες, χωρίς καμία δικαιοδοσία, όπου μετά την δύση του ήλιου έδιωχναν ντόπιους αλλά και ξένους από τα Μετέωρα.

Συνεχίζοντας, δηλώνουμε απογοητευμένοι από την χλιαρή και ουδέτερη στάση που κρατά η τοπική Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Στο τόσο κρίσιμο ζήτημα για τον τόπο μας το μόνο που έκανε ήταν να συντάξει προ λίγων εβδομάδων ένα κείμενο σχετικά με τις προτάσεις της τοπικής αντιπολίτευσης Πρόκειται απλά για ένα «καλογυαλισμένο» κείμενο, χωρίς αιχμές, γραμμένο με πολιτικό γνώμονα, το οποίο ωστόσο στερείται ουσίας, καθώς οι συντάκτες δεν φαίνεται να έχουν γνώση ούτε του χώρου ούτε της γενικότερης κατάστασης.

Το εν λόγω κείμενο εμπεριέχει σε σημαντικό βαθμό αυτούσια τμήματα από την πρόταση της αντιπολίτευσης στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, η οποία με τη σειρά της εμπεριέχει αυτούσια τμήματα του προσχέδιου Π.Δ.

Αναπόδραστα εμφανίζονται συντακτικές ασάφειες και αντιφάσεις που αν μη τι άλλο υποδηλώνουν προχειρότητα.

Γιατί η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣYPΙZA ειδικά έπειτα από την ομόφωνη απαίτηση των πολιτών δεν πίεσε για την έναρξη μίας επίσημης και διαφανούς διαβούλευσης σχετικά με το τόσο σημαντικό ζητημάτων Μετεώρων;

Σε αυτήν την μοναδική ευκαιρία που μας δόθηκε σήμερα να συνομιλήσουμε μαζί σας έχουμε να σας κάνουμε μερικές καίριες ερωτήσεις.

Από συμπολίτες μας αλλά και πολίτες άλλων περιοχών  έχουν γίνει κάποιες καταγγελίες για διάφορες αυθαιρεσίες στην δημόσια και προστατευόμενη γη των Μετεώρων. Ποιες είναι οι ενέργειες σας σχετικά με αυτές;

Από τα μέσα Ιουνίου μετά το πέρας της ανοικτής συζήτησης που έλαβε χώρα στην Καλαμπάκα και στην οποία τρεις βουλευτές σας ήτανε παρόντες έχει γίνει καταγγελία συμπολίτη μας που εκ παραδρομής έλαβε email που αποδεικνύεται περίτρανα ότι η κ. Ματζανά ΑΝΤΙ να ασκήσει το καθήκον της ως προϊσταμένη της ΕΦΑ Τρικάλων και να προχωρήσει στις προβλεπόμενες ενέργειες όσον αφορά προηγηθείσα καταγγελία του ίδιου συμπολίτη μας σχετικά με μία αυθαιρεσία στον χώρο των Μετεώρων, προτίμησε να προειδοποιήσει με ηλεκτρονική αλληλογραφία ιερές Μονές και μονάζοντες γράφοντας κατά λέξη: «Ευλογείτε, σας αποστέλλω καταγγελία πολίτη για Μετέωρα προς ενημέρωσή σας. Πρέπει να είμαστε όλοι ΜΑΣ πολύ προσεχτικοί αυτό το διάστημα μέχρι να επικρατήσει νηνεμία και ησυχία. Μετά του προσήκοντος σεβασμού, Κρυσταλία Ματζανά». Κα Υπουργέ, ποιες είναι οι ενέργειες σας σχετικά με το παραπάνω περιστατικό που αποτελεί καθαρή παράβαση καθήκοντος; Αν μη τι άλλο, τέτοιες παραβάσεις εκθέτουν ανεπανόρθωτα το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού.

Γυρνώντας ακόμη πιο πίσω, τρεις μήνες πριν, ως κίνηση πολιτών ΜΓΟ αποστείλαμε στην γραμματεία του υπουργείου σας ενημερωτική επιστολή για τα γενόμενα των Μετεώρων επιθυμώντας ακρόαση από εσάς διότι θέλαμε να είστε επί της ουσίας γνώστης του ζητήματος πριν πάρετε την οποιαδήποτε απόφαση. Ουδέποτε πήραμε απάντηση.

Όλα τα παραπάνω μας κάνουν πραγματικά να αναρωτιόμαστε, έχετε ενημερωθεί από τους υφισταμένους σας για το άκρως σημαντικό θέμα των Μετεώρων;

Έχετε ενημερωθεί επί της ουσίας; Αν όχι, τότε επαναλαμβάνουμε ότι ευτυχώς αυτό είναι κάτι που διορθώνεται, θα σας βοηθήσουμε εμείς με το υλικό που θα σας δώσουμε.

Εάν τηρήθηκε το σημερινό σας πρόγραμμα σχετικά με την επίσκεψή σα στον τόπο μας, επισκεφθήκατε και τα Μετέωρα. Αυτοί που σας ξενάγησαν φανταζόμαστε ότι θα σας έδειξαν στα πολυτελή έως πλήρως ανακαινισμένα μοναστήρια μας.

Σας έδειξαν άραγε τους τόνους μπαζών και οικοδομικών υπολειμμάτων κάτω και γύρω από αυτά, σας έδειξαν τα λύματα και τα σκουπίδια που έχουν συγκεκριμένες αφετηρίες και διατρέχουν τα πανέμορφα μονοπάτια μας;

Παρατηρήσατε ότι οι σημαντικά τμήματα βράχων κάτω από Ιερές Μονές το χρώμα του χρώμα του πετρώματος από γκριζόμαυρο έχει πάρει λευκές αποχρώσεις από ασβέστες και υγρά οικοδομικά κονιάματα;

Γνωρίζετε αν κατά την είσοδο των αλλοδαπών επισκεπτών εκδίδονται νόμιμες αποδείξεις και θεωρημένα εισιτήρια;

Μας κατηγορούνε κάποιοι λίγοι ότι ξέρουμε μόνο να καταγγέλλουμε. Τους απαντούμε ότι τόσες δεκαετίες δεν έγινε ποτέ μια διαφανής και συγκροτημένη προσπάθεια ώστε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα των Μετεώρων.

Και πώς να δοθεί λύση όταν μας σερβίρουν ένα Προεδρικό Διάταγμα που απαγορεύει μεταξύ πολλών άλλων την διαμονή στην ύπαιθρο μετά την δύση του Ηλίου και την απαγόρευση της βιντεοσκόπησης και παντός τύπου εναέριων λήψεων σε μια έκταση σχεδόν έξι χιλιάδων στρεμμάτων τα οποία αποτελούν δημόσια γη.

Πώς να δοθεί λύση όταν ένα τέτοιο ανεκδιήγητο και αντισυνταγματικό Προεδρικό Διάταγμα έρχεται να καταλύσει την βασική έννοια της ελευθερίας της έκφρασης που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας και θωρακίζεται από το Σύνταγμα της Ελλάδας.

Άρα λοιπόν λύση προ τετελεσμένων με ένα υπό ψήφιση Προεδρικό Διάταγμα αυτής της μορφής δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτό το τραγικό χαρτί θα πρέπει να αποσυρθεί. Ισορροπημένη λύση με την πέτρα του σκανδάλου να βρίσκεται οι ισχύ, επίσης δεν μπορεί να υπάρξει. Ο «ιερός» και εξόχως μεσαιωνικός στη σύλληψή του νόμος 2351/95 αν όχι να καταργηθεί, πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει μορφή. Στην ιστορία της ανθρωπότητας, σε όλους τους λαούς, χιλιάδες νόμοι έχουν καταργηθεί ή έχουν βελτιωθεί επειδή αργά ή γρήγορα αποδείχτηκαν προβληματικοί.

Κα Υπουργέ, τα Μετέωρα κανονικά θα έπρεπε να απολαμβάνουν ήδη τα οφέλη τόσων νομοθεσιών και θεσμών που στο παρελθόν απέδειξαν ότι είναι παραπάνω από αρκετά για να θωρακίσουν την φυσική και πολιτιστική ταυτότητα τους. Αρχαιολογικός Νόμος, Παγκόσμιο Μνημείο UNESCO, δίκτυο Natura 2000 και πλήθος εξειδικευμένων ΦΕΚ σχετικά με πλήθος δραστηριοτήτων, είναι τα σημαντικότερα από αυτά.

Με ποια λογική ίσως αύριο υπογράψετε αυτό το προσχέδιο προεδρικού διατάγματος που θα φέρει τόσο καταλυτικές απαγορεύσεις όταν προηγουμένως δεν έχετε μεριμνήσει για την ορθή εφαρμογή των παραπάνω νόμων και ιδιοτήτων που μπορούν τόσο εύκολα να προστατεύσουν τα Μετέωρα;

Με ποια λογική ίσως αύριο να έχετε να αντιμετωπίσετε ένα εξόχως σοβαρό «ιερό σκάνδαλο» που πραγματικά μετατρέπουν την δημόσια γη των Μετεώρων σε ένα ιδιότυπο «άβατο» αφού το εν λόγω προεδρικό διάταγμα χορηγεί αναιτιολόγητα την διαχείριση του τόπου σε ορισμένη μερίδα ανθρώπων περιθωριοποιώντας όλους τους υπόλοιπους;

Πριν προχωρήσουμε στην λύση πρέπει τα αρμόδια κλιμάκια να κάνουν ουσιαστικούς ελέγχους, αυτοψίες και να γίνει η εκτίμηση των πολλών τραυμάτων των Μετεώρων. Όλοι μαζί, με επίσημες και νόμιμες διαβουλεύσεις μπορούμε να τα επουλώσουμε. Και θα το κάνουμε, γιατί όλα να προβλήματα μόνο με τον διάλογο λύνονται.

Θα κάτσουμε σε ένα τραπέζι για όσο καιρό χρειαστεί, και από μηδενική βάση όλοι μαζί, πολίτες, μονάζοντες, αθλητές, επιστήμονες, σύλλογοι και φορείς θα βρούμε τις λύσεις. Οφείλουμε όλοι μαζί να μην το δούμε καν σαν διαβούλευση αλλά σαν μία γιορτή που θα γιορτάζουμε την ανύψωση του ευλογημένου μας τόπου και την μεγιστοποίηση του δώρου που θα προσφέρουμε στους εαυτούς μας, τα παιδιά μας και στους επισκέπτες μας.

Οι προτάσεις είναι αναρίθμητες και ικανές να φέρουν την ισορροπία και την αειφόρο ανάπτυξη που χρειάζεται ο τόπος. Πρωτίστως θα πρέπει να βελτιωθεί η γενική εικόνα των Μετεώρων. Η καθαριότητα τη περιοχής από μπάζα αλλά και σκουπίδια, κυρίως γύρω από τις Ιερές Μονές πρέπει να εξαφανιστούν. Εννοείται πως πρώτοι εμείς θα σταθούμε αρωγοί σε αυτό το εγχείρημα. Τα μονοπάτια να συντηρηθούν, να μπουν σημάνσεις και ενημερωτικές πινακίδες. Είναι δυνατόν και στο πιο άγνωστο μονοπάτι ελάσσονος σημασίας σε οποιοδήποτε άλλο τόπο να έχει σημάνσεις και τα πιο κορυφαία μονοπάτια παγκόσμιας κλίμακας στα Μετέωρα να έχουν αυτό το χάλι;

Θέλουμε να δούμε αρμόδιους υπαλλήλους του δήμου να ρυθμίζουν την ακώλυτη κυκλοφορία Ι.Χ. και λεωφορείων, να μεριμνούν για την καθαριότητα του χώρου, να επιβάλλουν κυρώσεις για όσους δεν σέβονται το περιβάλλον αλλά και τον μοναστικό βίο, να ενημερώνουν και να απομακρύνουν τροχόσπιτα και τροχοβίλες που εν αγνοίας τους πάνε να διανυκτερεύσουν στα Μετέωρα, πολύ συχνά σε κοντινή απόσταση από τις Ιερές Μονές.

Θέλουμε να δούμε στα κομβικά σημεία συγκέντρωσης των λεωφορείων να εγκατασταθούν τουαλέτες, να μην τρέχουν από δω και από εκεί οι έρημοι οι τουρίστες έξω από τα μοναστήρια να κάνουν την ανάγκη τους.

Αυτά που θέλουμε είναι απλά, άμεσα εφαρμόσιμα, θα δώσουν νέα και υγιή δυναμική στον τόπο και τα όποια έξοδα προκόψουν θα αντισταθμιστούν από αναρίθμητα οφέλη στο βραχυπρόθεσμο μέλλον και σε θέσεις εργασίας.

Σε τελική ανάλυση αποτελεί ύβρις σε ένα μέρος που επισκέπτονται εκατομμύρια επισκεπτών, τα παιδιά μας να μην μπορούν να βρούνε μια θέση εργασίας, να αυτοεξορίζονται στο εξωτερικό και ο τόπος μας να μαραζώνει.

Θέλουμε τέλος να δούμε όλους εμάς τους πολίτες μαζί με τους μοναχούς, να αφήσουμε πίσω μας την διχόνοια, να αγκαλιαστούμε ξανά και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς όλοι μαζί σαν μία οικογένεια να ανυψώσουμε τον τόπο μας στο ζενίθ και να φανεί η αρχοντιά του στα πέρατα της οικουμένης. Είμαστε όλοι αδέρφια που μένουμε στο ίδιο σπίτι. Και όταν το σπίτι αποκτά μια ρωγμή, αν δεν την φτιάξουμε από κοινού, η ρωγμή θα μεγαλώσει και το σπίτι θα μας πλακώσει όλους.

ΜΕΤΕΩΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Σχόλια
Προσθήκη σχολίου
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ (17/8/2017 1:36:25 πμ):

Προς τους ελάχιστους επικριτές μας που τόσο άδικα αλλά και τόσο προμελετημένα συκοφαντούν και επιτίθενται με ακραίους χαρακτηρισμούς στην πρωτοβουλία των συμπολιτών τους που απλά είπαν δέκα αλήθειες με αποδείξεις, έχω να πω τα παρακάτω:

Τολμήσαμε και είπαμε τα πράγματα με το όνομά τους. Αδιαφορούμε αν ενοχλήσαμε κάποιους βολεμένους συμπολίτες μας. Δεν ξέρουμε να χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Αντί να χαίρεστε που επιτέλους ο ίδιος ο κρατικός μηχανισμός έμαθε ακριβώς τι συμβαίνει στα Μετέωρα, αντί να νοιώθετε ικανοποιημένοι που ολόκληρη υπουργός ήρθε και άκουσε όλες τις απόψεις και πήρε τόσους φάκελους και προτάσεις και τώρα θα αποφασίσει με όλα τα στοιχεία εις γνώσιν της αν αυτό το προεδρικό διάταγμα έτσι όπως πήγαν να μας το σερβίρουν είναι δίκαιο ή όχι έχετε αφηνιάσει και προσπαθείτε τόσο αδέξια να μας υπονομεύσετε. Αυτό σημαίνει ένα πράγμα και μόνο, έχετε λερωμένη την φωλιά σας.

ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΨΕΥΤΕΣ. Σας προκαλώ επώνυμα και δημόσια να καταγγείλετε το οποιοδήποτε ψέμα θεωρείτε ότι έχουμε πει. Αλήθεια γιατί δεν καταγγείλατε τα ψέματα μας μπροστά στην κ. Υπουργό, είχατε την καλύτερη ευκαιρία. Αλήθειες είπαμε, καθαρές σαν το κρύσταλλο. Και οι αλήθειες κάποιους τακτοποιημένους τους πονάνε…

ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΞΕΝΟΙ. Προφανώς εσείς μάλλον ζείτε άλλου, είμαστε όλοι ντόπιοι ενεργοί πολίτες και για αυτό αγωνιζόμαστε να δούμε επιτέλους τον τόπο μας να βγαίνει επιτέλους από την τρικυμία και την μιζερια που έχει πέσει 30 χρόνια τώρα. Εδώ παλεύουμε για να ζήσουμε, δίπλα σας, όλοι μας ξέρουν. Σίγουρα μέσα σε μια κίνηση πολιτών 3500 ανθρώπων (χωρίς να υπολογίζουμε αυτούς που δεν είναι στο facebook) θα υπάρχουν και αρκετοί ξένοι… Μα αυτό δεν είναι φυσιολογικό; Το ζήτημα είναι τεράστιο, θίγει ένα ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ μνημείο κληρονομιάς άρα ως ένα βαθμό αφορά όλους τους ανθρώπους της γης. Μήπως θα έπρεπε κάποιοι λίγοι να ντρέπονται που ακόμη και ξένοι άνθρωποι σέβονται και υπερασπίζονται πιο πολύ το μνημείο μας από αυτούς τους λίγους που κοιτούν μόνο τα οπίσθια τους;

ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΙΓΟΙ. Οι σχεδόν δέκα χιλιάδες υπογραφές (χειρόγραφες και ηλεκτρονικές) μαρτυρούν το αντίθετο. Η υποστήριξη και αγάπη του λαού της περιοχής μας που φάνηκε έμπρακτα τόσο στη αίθουσα Νίτσα Λιάπη προ διμήνου όσο και στη συνάντηση με την κ. Υπουργό προ λίγων ημερών μαρτυρούν το αντίθετο. Όλοι οι πολίτες, επαγγελματίες, ορειβάτες, παλιοί και νέοι που με επιχειρήματα κατέδειξαν γιατί αυτό το Προεδρικό Διάταγμα είναι παράνομο και επικίνδυνο καταχειροκροτήθηκαν, την ίδια στιγμή που αυτούς τους δυο τρεις που το εξυμνούν, αποδοκιμάστηκαν…

ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΥΠΟΓΕΙΟ ΔΙΚΤΥΟ. Μα πώς είναι δυνατόν ένας λογικός άνθρωπος να το πει αυτό, όταν εδώ και τόσους μήνες καλούμε ΟΛΟ τον κόσμο της περιοχής να λάβει μέρος στις ανοικτές συναντήσεις μας. Ακόμη και ανοικτό περίπτερο στήσαμε στην κεντρική πλατεία της Καλαμπάκας για 5 ολόκληρες ημέρες, όπου ενημερώναμε τον κόσμο αλλά και αφουγκραζόμασταν την κάθε διαφορετική άποψη. Άλλοι είναι αυτοί που λειτουργούν υπόγεια…

ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ. Απεναντίας, τόσο καιρό εκθέτουμε παρανομίες και ασυδοσίες κάθε είδους, αυτό σημαίνει ότι σεβόμαστε τους νόμους και τους θεσμούς των Μετεώρων δηλαδή τις αρχές που πρέπει όλοι μας να ακολουθούμε, άρα μόνο αναρχικούς δεν μπορεί να μας πει κανείς.

ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΘΕΟΙ. Θέλω να βγει κάποιος και να το πει αυτό δημόσια και επώνυμα, να με καταγγείλει ότι με οποιοδήποτε τρόπο πρόσβαλα τα Θεία. Κανείς μας δεν έγραψε ή είπε δημόσια οτιδήποτε άσχημο για κανέναν μοναχό, για κανέναν γέροντα. Το γεγονός ότι εκθέσαμε τον Δήμο Καλαμπάκας, την ΕΦΑ Τρικάλων και αυτούς που αυτόκλητα προσπαθούν υπογείως με νύχια και με δόντια να ορίσουν τσιφλικά της δημόσιας γης που είναι σπίτι των μοναζόντων και των πολιτών, όχι δεν μας κάνει άθεους. Λυπάμαι που θα σας απογοητεύσω αλλά είναι αδύνατον να το πείτε αυτό γιατί πολύ απλά ο καθένας μας λατρεύει τον Θεό με τον δικό του τρόπο, που πάρα πολλές φορές μπορεί να μην είναι πομπώδης και για τα μάτια του κόσμου και μόνο. Προσωπικά, νοιώθω μεγαλύτερη απόλαυση όταν ανεβαίνω ένα βουνό να ανάβω το καντηλάκι από το ξωκλήσι και να κάνω την προσευχή μου εκεί μέσα, μόνος μου ή με λίγους φίλους καρδιακούς. Νοιώθω τον Θεό πιο κοντά μου έτσι, νοιώθω την Παναγιά να με ακούει καθαρότερα αυτά που της εκμυστηρεύομαι. Είστε πολύ μικροί να κρίνετε τον οποιοδήποτε κατά πόσο είναι άθεος ή όχι.

ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΙ. Αυτό πια, ξεπερνά κάθε λογική. Απλά, αναζητήστε το συντομότερο ψυχιατρική περίθαλψη. Ή έναν παπά να σας διαβάσει…

Σας αφιερώνω τους παρακάτω στίχους ενός μεγάλου ανθρώπου:

Πρώτα σε αγνοούν
Μετά σε κοροϊδεύουν
Μετά σε πολεμούν
Μετά τους νικάς

Εσείς οι λίγοι επικριτές μας που σέρνεστε υποχθόνια αντί να περπατάτε με το στήθος μπροστά, ξέρετε μόνο να γράφετε συκοφαντικά σχόλια και να λασπολογείτε πίσω από ένα ψευδώνυμο στο Ιντερνετ με μοναδικό όπλο ένα πληκτρολόγιο. Συγνώμη, αλλά είστε λίγοι και μικροσκοπικοί.

Κλείνω με ένα ακόμη στίχο του Καζαντζάκη του μεγαλύτερου και πιο αναγνωρισμένου παγκοσμίως Έλληνα συγγραφέα της νεώτερης Ελλάδος…

" Έστω λοιπόν ότι το βουνό ανήκει στο μοναστήρι. Μα το μοναστήρι ανήκει στο Θεό. Μα ο Θεός ανήκει σε όλους. ΑΡΑ το βουνό ανήκει σε όλους "

Άρα, ΜΕΤΕΩΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ και Ειρήνη Ημίν.


Ελένη (15/8/2017 6:47:56 μμ):

Μετέωρα για όλους έχετε δείξει με τα έργα σας και με τους ανθρώπους που έχετε βάλει στο δίκτυο σας ότι τα λόγια από την πραξη διαφέρουν...Να είστε πιο ειλικρινής και να μην παραπληροφορείτε τον κόσμο!!!


Ασυνάρτητος (11/8/2017 9:22:54 μμ):

Δικαιωματικά, το ποίημα του Αναγνωστάκη είνα γαμμένο για σας:
Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε!
Η εποχή, τα βάρη, οι συνθήκες
κι άλλοι την πάθανε που τότε είπαν το ναι
και δεν ακούσανε των παλιών τις υποθήκες.

Τάχα η θέλησή σου λίγη
τάχα ο πόνος σου μεγάλος
η ζημιά ήτανε στο ζύγι
πάντα φταίει κάποιος άλλος.

Καλά καλά ποιο είναι το κέρδος, ποια η ζημιά
ποιος να το πει δεν ξέρει
το βέβαιο ήτανε πως κάτι δεν πήγε καλά
δεν έφτασε όπου ονειρεύτηκε το χέρι.

Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε
κι οι άνθρωποι γεμάτοι είναι τώρα απαιτήσεις
αφού σήμερα δε θά `λεγε το ίδιο το ναι
τώρα περίσσεψαν η σύνεση και η κρίση.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
8I67F
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


 
Προτεινόμενα άρθρα
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα 

 


© 2012 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας