facebook  youtube  twitter  instagram 29/3/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr

 




Εισήγηση Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστου Μιχαλάκη στο ΔΣ της ΕΝΠΕ για την ανάγκη αποζημίωσης των αγροτών λόγω ζημιών στις καλλιέργειες από αγριόχοιρους

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  25/07/2017 15:09:35
Εισήγηση Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστου Μιχαλάκη στο ΔΣ της ΕΝΠΕ για την ανάγκη αποζημίωσης των αγροτών λόγω ζημιών στις καλλιέργειες από αγριόχοιρους
Ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, λαμβάνοντας υπόψη την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει αγρότες της ΠΕ Τρικάλων που βλέπουν καθημερινά τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από κοπάδια αγριόχοιρων, με παρέμβασή του στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ,...

περιέγραψε το μέγεθος του προβλήματος και ζήτησε την ενεργοποίηση των συναρμόδιων Υπουργείων και της Διοίκησης του ΕΛΓΑ, για την εξεύρεση λύσης στο τεράστιο αυτό πρόβλημα που εξαφανίζει το εισόδημα των αγροτών χωρίς ελπίδα αποζημίωσης. 

«Πλέον αποτελεί καθημερινότητα το παλαιότερο φαινόμενο της εμφάνισης μεγάλων πληθυσμών αγριόχοιρων σε περιοχές με μεγάλες καλλιέργειες, οι οποίοι αλωνίζουν και καταστρέφουν μέσα σε μια νύχτα δεκάδες στρέμματα,  με αποτέλεσμα να προξενούνται ανεπανόρθωτες ζημιές και να καταστρέφονται παραγωγοί.

Το πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι οι ζημιές από τους αγριόχοιρους δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, οπότε μιλάμε για μηδενισμό του ετήσιου εισοδήματος οικογενειών, οι οποίες δεν δύνανται πλέον να ζήσουν ευπρεπώς.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονα σε  περιοχές των Τρικάλων, της Θεσσαλίας αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας το φαινόμενο της πύκνωσης της συγκόμωσης των ημιορεινών κυρίως εκτάσεων που καλύπτονται με θαμνώδη κυρίως είδη όπως το πουρνάρι, κλπ. Αυτό έρχεται σαν αποτέλεσμα της εγκατάλειψης των καλλιεργειών και της εκτατικής κτηνοτροφίας και κυρίως της εκτατικής αιγοτροφίας.

Αυτό με τη σειρά του συνεπάγεται τη δημιουργία αδιαπέρατων συνεχών εκτάσεων πρινώνων κυρίως, στην περιοχή των Τρικάλων, οι οποίοι αποτελούν ιδανικό βιότοπο για την έκρηξη της αναπαραγωγής στους πληθυσμούς του αγριόχοιρου από τη στιγμή που τους παρέχεται η απαραίτητη κάλυψη και τα εποχιακά διαθέσιμα τροφής. Οι αδιάσπαστες αυτές θαμνώδεις εκτάσεις πλέον φτάνουν μέχρι τα όρια των αναδασμών δίπλα στις αγροτικές καλλιέργειες.

Ιδιαίτερα την περίοδο στα τέλη της άνοιξης και  του καλοκαιριού με την παρατεταμένη ξηρασία, τα ιδιαίτερα ευμεγέθη κοπάδια αγριόχοιρων για την αναζήτηση εύκολης τροφής βγαίνουν από τους πρινώνες κατά τη διάρκεια της νύχτας και μπαίνουν μέσα στις καλλιέργειες καταστρέφοντας τα πάντα όπου περνούν. Όταν δε οι καλλιέργειες του καλαμποκιού αποκτήσουν το μέγιστο ύψος, τους προσφέρουν και την απαραίτητη κάλυψη, οπότε μένουν μέσα στις καλλιέργειες και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Παράλληλα επειδή σε αυτές τις εκτάσεις, οι οποίες ως επί το πλείστον είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές, οι πληθυσμοί του λύκου που αποτελεί το μοναδικό φυσικό εχθρό του αγριόχοιρου είναι σε χαμηλά, σχετικά πάντα, επίπεδα, οπότε μη έχοντας κανένα περιοριστικό παράγοντα οι πληθυσμοί του αγριόχοιρου αυξάνονται με εκρηκτικούς ρυθμούς. Εδώ θέλω να κάνω μια παρένθεση και να επισημάνω το γεγονός ότι αυξάνονται οι μαρτυρίες κατοίκων ορεινών περιοχών των Τρικάλων, ότι παρατηρείται αύξηση των παρατηρήσεων λύκων, όπως και του αριθμού μελών στις αγέλες των λύκων, πράγμα αλληλένδετο με την αύξηση των νεαρών κυρίως αγριόχοιρων οι οποίοι στα υψηλότερα δάση με πιο αραιό υπόροφο είναι πιο εύκολο να θηρευτούν από ότι στους αδιαπέρατους πρινώνες – θαμνώνες των ημιορεινών και πεδινών περιοχών.

Οι αιτίες αύξησης του πληθυσμού των αγριόχοιρων, μπορεί να είναι και άλλες όπως και οι επιμειξίες ή η απόκτηση άγριας συμπεριφοράς από κοπάδια ημιάγριων αγριόχοιρων που πλέον έχουν εγκαταλειφθεί ή είναι αδύνατο να ελεγχθούν από τους ιδιοκτήτες τους.

Όλο αυτό αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για τους παραγωγούς σε συνδυασμό με την έλλειψη από την πλευρά της πολιτείας τρόπου αποζημίωσης των ζημιών.

Εδώ πρέπει να απευχόμαστε μεν αλλά οπωσδήποτε να λάβουμε υπόψη και την πιθανότητα έκρηξης κάποιας ζωονόσου σαν συνέπεια του υπερπληθυσμού, που μπορεί να επιφέρει ανυπολόγιστες ζημιές στη χοιροτροφία και στην κτηνοτροφία γενικότερα.

Όλα αυτά συνεπάγονται την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων από την πλευρά των εμπλεκόμενων υπηρεσιών όπως τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος όσον αφορά στο σχεδιασμό και την οργάνωση της αντιμετώπισης του προβλήματος, τις δασικές υπηρεσίες με την εφαρμογή κατασταλτικών μέτρων για τον έλεγχο των πληθυσμών του αγριόχοιρου σε συνεργασία με τις κυνηγετικές οργανώσεις, όπως και της Διοίκησης του ΕΛΓΑ για την εφαρμογή ανακουφιστικών μέτρων με την διερεύνηση λύσης όσον αφορά τις αποζημιώσεις των παραγωγών από ζημιές αγριόχοιρων



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
3T126
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα




































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ