facebook  youtube  twitter  instagram 20/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Μελιτζάνες παπουτσάκια

Δημοσιεύθηκε από: Αναγνώστρια  19/07/2017 11:36:51
Μελιτζάνες παπουτσάκια
Κλασική συνταγή, με πολλές παραλλαγές, που ξυπνάει παλιές αναμνήσεις από «φαγητά της γιαγιάς». Εδώ σας προτείνω τα παπουτσάκια με κιμά...

• Μερίδες: 6
• Χρόνος προετοιμασίας: 20'
• Χρόνος μαγειρέματος: 1:40'
• Έτοιμο σε: 2:0'
• Χρόνος αναμονής: 20 λεπτά

ΥΛΙΚΑ

• 6 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες, κομμένες κάθετα στη μέση και αλατισμένες καλά
• 600γρ. κιμά
• 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
• 1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
• ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• ½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο
• 1 φλιτζάνι ντομάτες αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες
• 1 ξύλο κανέλας
• ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
• αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ
• 6 κουτ. σούπας βούτυρο
• 8 κουτ. σούπας αλεύρι
• 650ml γάλα χλιαρό
• 2 κρόκους αβγών
• αλάτι, πιπέρι άσπρο τριμμένο
• μοσχοκάρυδο τριμμένο
• ½ φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

• Αφήνετε τις μελιτζάνες σε νερό με αλάτι για 20 λεπτά και μετά τις ξεπλένετε και τις σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας. Τις αλείφετε με λάδι, τις τοποθετείτε σε ταψί και τις ψήνετε στο γκριλ του φούρνου, γυρίζοντάς τες απ’ όλες τις πλευρές μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Έτσι, θα αποφύγετε το τηγάνισμα, που κάνει το φαγητό πιο βαρύ.

Αδειάζετε την ψίχα από τις μελιτζάνες αφήνοντας το γύρω τοίχωμά τους σε πάχος 1εκ. περίπου. Ψιλοκόβετε την ψίχα που αφαιρέσατε και την κρατάτε.

• Βάζετε τον κιμά, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε για να μη σβολιάσει ο κιμάς. Προσθέτετε το λάδι και την ψίχα μελιτζάνας και σοτάρετε 5-6 λεπτά, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε την ντομάτα, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και το ξύλο κανέλας. Σιγοβράζετε το μίγμα για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Γεμίζετε τις μελιτζάνες με το μίγμα, αφήνοντας 0,5 εκ. περιθώριο από το άνοιγμα, και τις τοποθετείτε στο ταψί. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.

• Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ: Λιώνετε το βούτυρο σε κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε με σύρμα συνεχώς μέχρι να πάρει λίγο χρώμα και να μην αρπάξει. Προσθέτετε όλο το χλιαρό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει η κρέμα και χαμηλώνετε τη φωτιά. Συνεχίζετε να ανακατεύετε μέχρι να πήξει η κρέμα. Την κατεβάζετε από τη φωτιά για να κρυώσει κάπως. Χτυπάτε λίγο τους κρόκους, προσθέτετε 3-4 κουτ. σούπας μπεσαμέλ, ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και ύστερα το ρίχνετε στην υπόλοιπη κρέμα ανακατεύοντας καλά για να μην κόψει το αβγό. Προσθέτετε αλάτι, άσπρο πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε.

Στρώνετε την μπεσαμέλ πάνω στα «παπουτσάκια» και πασπαλίζετε με το κεφαλοτύρι και λίγο μοσχοκάρυδο ακόμα. Ψήνετε στο φούρνο για 30-40 λεπτά, μέχρι να πάρουν τα «παπουτσάκια» ωραίο χρυσαφί χρώμα.

olivemagazine.gr



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
4X337
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα










































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ