19/6/2018

 

  

   

Αρχική Καλαμπάκα Ελλάδα Κόσμος Αναγνώστες Αθλητικά Παράξενα Tips Web TV Επικοινωνία

 

 

 

Οι τοποθετήσεις στη δημόσια συζήτηση για το σχέδιο ΠΔ περί θέσπισης χρήσεων και δραστηριοτήτων εντός του Ιερού χώρου των Μετεώρων [φώτος] [ΣΧΛ]

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  18/06/2017 22:19:31

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η δημόσια συζήτηση για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «Θέσπιση χρήσεων και δραστηριοτήτων εντός του Ιερού χώρου των Μετεώρων», παρουσία πολλών συμπολιτών μας...

Τη συζήτηση συντονίζει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλαμπάκας, ενώ τοποθετήσεις επί του θέματος κάνουν τόσο φορείς δια των εκπροσώπων του, όσο (ατομικά) πολίτες του δήμου μας.

Δημήτρης Κυριακούλης

Ζητούμε να γίνει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για να σταματήσει τη διαδικασία έκδοσης του ΠΔ.

Δεν θεωρούμε νόμιμη τη σημερινή συζήτηση, δεν είναι αυτή η διαδικασία για μια νόμιμη διαβούλευση.

Γρηγόρης Καλύβας, Πρόεδρος Μετεώρων Λιθόπολις

Το κενό του ΠΔ σε συνδυασμό με ποικίλες δράσεις και την απουσία κανόνων κάνει επιτακτική την ανάγκη για την προστασία των Μετεώρων που έχει καταστεί ξέφραγο αμπέλι.

Ορθώς η πολιτεία μετά από πολύχρονη αδιαφορία κινείται για την έκδοση του ΠΔ όπως αυτό διατυπώνεται στο σχέδιο. Όποια απόφαση ληφθεί θα επηρεάζει καθοριστικά την Αγία Λιθόπολη των Μετεώρων, αν η βαριά κληρονομιά της θα περάσει στις επόμενες η αγνή και ατόφια ή θα αλλοιωθεί.

Η προστασία σημαίνει επιβίωση των Μετέωρων και η επιβίωση των Μετέωρων μέλλον σημαίνει και προοπτική για τον τόπο μας.

Χρειάζεται ειδική νομική θωράκιση από την πολιτεία. Δεν αρκεί η υπάρχουσα νομοθεσία.

Στο σεβασμό και την προστασία του ιερού χώρου να επικεντρώνεται η προσπάθεια όλων.

Το ΠΔ δεν αποκλείει ήπιας μορφής δραστηριότητες.

Θετικά θα πρέπει να δει το ΠΔ η τοπική οικονομία και κοινωνία που συνδέεται άρρηκτα με τα Μετέωρα, αλλά ποια Μετέωρα; Τα Μετέωρα ως παγκόσμιο θρησκευτικό μνημείο. Το ποια καταστροφή θα επέλθει στην τοπική κοινωνία αν για οποιοδήποτε λόγο κλείσουν οι μονές για μια τουριστική σεζόν μόνο, δεν είναι δύσκολο να το καταλάβουμε. Απορούμε πώς αυτή την αλήθεια δεν την αντιλαμβάνεται η τοπική αγορά.

Συμφωνούμε στην έκδοση και στο περιεχόμενο του ΠΔ.

Θεόδωρος Καρακαντάς

Το Καστράκι, η Καλαμπάκα και τα γύρω χωριά είναι διχασμένα από τους μοναχούς και τις μοναχές. Αφού δεσμεύουν τις περιουσίες των κατοίκων, να το δει η πολιτεία και να τους αποζημιώσουν.

Ο Δήμαρχος δεν θα πρέπει να κοιτάξει το πολιτικό κόστος, αλλά να αντιπροσωπεύει τον πολίτη που τον ψηφίζει.

Οι μοναχοί να μην πάνε για το χρήμα, αλλά για την ψυχή.

Να μην εμποδίζουν την νεολαία να σκαρφαλώνουν στους βράχους.

Δημήτριος Λάσκος

Σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που της παρέχει ο νόμος «Καλλικράτη» μια επιτροπή διαβούλευσης, η οποία σημειωτέον δεν μπορεί συσταθεί πλέον γιατί πέρασε η προθεσμία που τάσσει ο νόμος για τη συγκρότησή της, δεν θα μπορεί να γνωμοδοτήσει για αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης, όπως είναι το συγκεκριμένο ΠΔ.

Οι προτάσεις που κατατίθενται σε μια διαβούλευση δεν σημαίνει ντε και καλά ότι πρέπει να γίνουν δεκτές.

Για το θέμα αυτό που ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2014 κατατέθηκαν προτάσεις από 13 φορείς που έχουν δημοσιευθεί και είναι γνωστές. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει καμία δουλειά να αποφασίσει ή να γνωμοδοτήσει. Έχει λήξει το θέμα με τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου που είναι και αρμόδιο και ανώτερο όργανο.

Για τη διαδικτυακή ψηφοφορία και τις 6797 υπογραφές που λέτε πολλοί ψηφίζουν από το εξωτερικό, ενώ δεν διασφαλίζεται ότι δεν ψηφίζουν οι ίδιοι και οι ίδιοι.

Όσο για τον αρχαιολογικό νόμο να ξέρετε ότι είναι πολύ αυστηρότερος από όσα λέει το ΠΔ. Το ΠΔ αποσαφηνίζει γενικότητες και ασάφειες και είναι πολύ θετικότερο σε σχέση με τον αρχαιολογικό νόμο ο οποίος επιβάλει πολύ περισσότερους περιορισμούς.

Πέρυ Χαρτοπούλου, επικεφαλής δημοτικής παράταξης ελάσσονος αντιπολίτευσης

Για όσους ρώτησαν αν σήμερα εκπροσωπούνται οι μονές. Εγώ θεωρώ ότι ναι, εκπροσωπούνται οι μονές σήμερα, από τον κ. Λάσκο. Αυτή είναι η άποψή μου. Ήρθαμε να πούμε αλήθειες σήμερα. Θίχθηκαν νομικά θέματα από πλήρως αναρμόδιους. Η προθεσμία αλλά και οι λόγοι που συνεδριάζει μια επιτροπή διαβούλευσης δεν είναι δεσμευτικοί, αλλά ενδεικτικοί. Μπορεί να αποφασίζει για ό,τι αφορά στην τοπική κοινωνία.

Μόνο για τον ανεμοπτερισμό ως αθλητική δραστηριότητα κάνει λόγο ο νόμος του 1995.

Από το 2014 που η 19η ΕΒΑ αποφάσισε ότι πρέπει να κοινοποιήσει στο δήμο τις προτάσεις της, έχει ξεκινήσει μια καθόλα μη νόμιμη και αντισυνταγματική διαδικασία για τις απαγορεύσεις δράσεων στα Μετέωρα.

Η αξιοποίηση των Μετεώρων προς όφελος όλων μας, δεν σημαίνει μη σεβασμός στις αρχές του μοναχικού βίου. Μπορούν να συνυπάρχουν μοναχισμός, αθλητικές δράσεις, ανάπτυξη της περιοχής αρκεί να υπάρχει διάθεση. Δεν βλέπω όμως να υπάρχει διάθεση.

Αναφορικά με τον όρο «άβατο», ένα να πω το εξής. Όταν από το 1995 γίνονται ασφαλιστικά μέτρα μόνιμα από τις μονές κατά πολιτών τίθεται εύλογα το ερώτημα τελικά ποιος προσπαθεί να οικειοποιηθεί τα Μετέωρα; Οι πολίτες; Είναι δυνατό να δεχθούμε ότι τα Μετέωρα ανήκουν μόνο στις μονές;

Πώς θίγεται η ιερότητα του χώρου και οι αρχές του μοναχισμού, όταν σε ένα σημείο που δεν έχει καμία ορατότητα από τις μονές γίνεται κάποια δράση.

Πρέπει να καταφέρουμε να κάνουμε την πόλη μας ζωντανή κι ανεπτυγμένη και να έχουμε τους μοναχούς και τις μοναχές εκεί που πρέπει με όλο το σεβασμό που τους αξίζει στις αρχές του μοναστικού βίου τους.

Αχιλλέας Σιάχος, ως Αντιπρόεδρος ΟΛΚ

Η ΟΛΚ συνεδρίασε στις 16/6/2017 για τη σημερινή συζήτηση και αποφάσισε ομόφωνα ότι διαφωνεί με την ως έχει θέσπισή του, ότι προτείνει την απόσυρσή του για τους παρακάτω λόγους:
α) είναι επαρκές το υπάρχον νομικό πλαίσιο για την πλήρη προστασία του τόπου,
β) δεν έχει γίνει αυτοψία από την αρχαιολογία για το αν υπάρχουν και τι είδους ευρήματα σε μετεωρίτικους πύργους,
γ) με το διάταγμα αυτό παρακάμπτεται με αδιαφανείς διαδικασίες  η βούληση της τοπικής κοινωνίας,
δ) περιορίζονται δικαιώματα πολιτών πάνω στη δημόσια γη των Μετεώρων και τέλος ότι η σημερινή διαδικασία συζήτησης δεν μας καλύπτει και ότι πρέπει για το θέμα να οριστεί δημοτική επιτροπή διαβούλευσης.

Αντώνης Τούλας, ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος

Εκφράζω τη συμπαράστασή μου στον Βασίλη Θεοδώρου και τους κατοίκους που βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη για τις εκτάσεις που διεκδικεί η ΙΜ Αγία Τριάδος.

Ό,τι και να πούμε σήμερα η ιερότητα του χώρου είναι δεδομένη εδώ και χρόνια.

Η σημερινή δημοτική αρχή έχει απογοητεύσει όχι μόνο τους οπαδούς της, αλλά και τους συμβούλους της. Η πολιτική που ασκεί γράφεται με μελανά γράμματα. Με την παρωχημένη πολιτική της έχει οδηγήσει στο μαρασμό του τόπου μας.

Το ΠΔ που αναστέλλει θεμελιώδη δικαιώματα, ποινικοποιεί δράσεις εναλλακτικού τουρισμού, το έφερε η δημοτική αρχή εκ των υστέρων και κατόπιν εορτής σήμερα για συζήτηση, εύχομαι να μη βρισκόμαστε προ τετελεσμένων γεγονότων.

Δεν μπορούμε να δεχθούμε τις απαγορεύσεις όταν όλα έγιναν ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Από όλα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητα, φαίνεται ότι υποκρύπτονται άλλα συμφέροντα ατομικά και πολιτικά και δεν προάγονται τα συμφέροντα του τόπου μας.

Η άποψή μου ταυτίζεται με τις αποφάσεις της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμπάκας (2014 και 2017) και με το ψήφισμα της Κίνησης Πολιτών Μετέωρα για Όλους.

Βασίλης Θεοδώρου

Ευχαριστώ όλους όσοι με στήριξαν στην προσωπική μου δικαστική υπόθεση.

Είμαι το θύμα και κάθε φορά βρίσκομαι στο τμήμα γιατί κάνω αναρρίχηση, highline, rockjump.

Πρώτη φορά πήγα στο δικαστήριο και η απόφαση βγήκε εις βάρος μου για μια αθλητική συνάντηση που δεν έγινε, για ένα προεδρικό διάταγμα που δεν έχει θεσπισθεί.

Ας μας που οι υποστηρικτές του ΠΔ τι γίνεται κάτω από τις μονές. εννοώ τα μπάζα. Τι γίνεται με τον εκβραχισμό στις μονές; Τι γίνεται με τις παράνομες κατασκευές που δεν έχουν άδεια από την πολεοδομία ή από το υπουργείο;

Στο ΚΑΣ μας είπαν επίσημα για πρώτη φορά ότι υπάρχει ένα ΠΔ που έρχεται, το είχε η περιφέρεια από τον Φεβρουάριο (2017), το οποίο μάλλον το ήξερε ο δήμος αλλά το έκρυβε.

Ανακαλύψαμε κι άλλα, ότι οι προτάσεις που έκαναν οι 13 φορείς δεν υπάρχουν πουθενά.

Το 2014 έγινε ένα Δημοτικό Συμβούλιο και αναβλήθηκε για πότε;

Η νέα δημοτική αγνοεί όλα τα προηγούμενα και ο κ. Δήμαρχος στέλει επιστολή στην κ. Μαντζανά. Αν είναι δυνατόν.

Πού είναι το Δημοτικό Συμβούλιο. Πού είναι η δημόσια διαβούλευση;

Ήρθαμε να συζητήσουμε τι; Θα πάμε τις προτάσεις 3 μήνες μετά στην υπουργό κατόπιν εορτής; Είναι ένα φιάσκο το σημερινό.

Καταδικάζετε αθλητές, καταδικάζετε μια ολόκληρη γενιά. είμαι αθλητή, δεν πρόκειται να φύγω, δεν θα αλλάξω τη ζωή μου και τους φίλους μου, επειδή εσάς σας «χαλάει τη γιορτή».

Ζαχαρούλα Γιαβούτα-Λούδα

Δεν ήρθαμε να δούμε ποιος είναι πιο πιστός ή καλός άνθρωπος. Μια πρόταση έχω να κάνω προς τους βουλευτές: ζητήστε της να έρθει εδώ και μιλήσουμε μαζί της και ζητήστε να αποσυρθεί αυτό το σχέδιο ΠΔ. Συντάσσομαι απόλυτα με τις απόψεις τις ΟΛΚ.

Σπύρος Αθανασίου

Ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αν βάλω εγώ στο κτήμα μου μια σίτα έρχεται η αστυνομία, ενώ σε διπλανά -στο ένα μέτρο- μοναστηριακά κτήματα κτίζονται μεγάλες κατασκευές, μάντρες ολόκληρες. Μικρά μοναστήρια έγιναν πολυκατοικίες! Σήμερα ακόμα πετούσαν μπάζα.

Δεν βλέπω την παρουσία του κράτους. Πού είναι η αρχαιολογία.

Οι βουλευτές να σταματήσουν αυτό το ΠΔ.

Έχω ζήσει ως μοναχός 18 χρόνια σε μοναστήρι και τα έβλεπα όλα, ποιος μιλούσε με ποιον.

Απαιτώ ως δημότης Καστρακίου ο νόμος να είναι για όλους ίσος.

Γιώργος Κουρέλης

Τα τελευταία 40 χρόνια η περιοχή έχει αναπτυχθεί τουριστικά, το μοντέλο του μαζικού τουρισμού που εφαρμόζεται αλλά δεν αφήνει τίποτα στην τοπική κοινωνία.

Τα Μετέωρα συνδυάζουν πολλά πράγματα, αρχαιολογικός χώρος, πολιτιστικό μνημείο, ενεργή μοναστική πολιτεία, ιερός χώρος, παγκόσμιο γεωλογικό φαινόμενο. Ναι, χρειάζονται κανόνες και προστασία.

Ένας αθλητής που κάνει αθόρυβα μια αθλητική δραστηριότητα δεν μπορεί να ενοχλεί περισσότερο από το θόρυβο των λεωφορείων που επισκέπτονται καθημερινά τα Μετέωρα.

Θα έπρεπε να συζητάμε πώς αυτός ο χώρος θα είναι πιο ανθρώπινος, πιο καθαρός.

Για το ΠΔ συμφωνώ με όλα εκτός απ’ όσα αναφέρονται για την αναρρίχηση. Εκεί που υπάρχουν, όμως, καταγεγραμμένα σημαντικά από αρχαιολογικής απόψεως ερείπια και κατάλοιπα να μην γίνεται αναρρίχηση.

Γιάννης Ψαρρής

Δεν φτάσαμε εδώ τυχαία. Το 1993-1994 πρώτη θητεία του Καχριμανίδη. Ο Αθανάσιος, ο πρώην ηγούμενος, πανίσχυρος και παντοδύναμος. Αντί να καθίσουν και να τα βρουν μεταξύ του τι έκαναν; Φτάσαμε εδώ τώρα. Πού είναι ο Αθανάσιος να πάρει το λόγο;

Δεν υπάρχουν δυο αλήθειες. Η αλήθεια είναι μία.

Το 1995 έγινε ο ιερός χώρος.

Αν πάρουμε φωτογραφίες πριν από 10 χρόνια, αν μην πάω παλαιότερα, και τις σημερινές δεν θα καταλάβει κανένας τι γίνεται.

Φτάνουμε στο 1998, πάλι ο Καχριμανίδης δήμαρχος. Ο κ. Καλύβας ήταν στην επιτροπή, όπως και εγώ, για την οριοθέτηση του ιερού χώρου των Μετεώρων, δεν τον άκουσα να λέει τίποτα σήμερα. Στη συνάντηση ήταν και ο Αθανάσιος με τον χάρτη έτοιμο.

Άλλοι παίρνουν απόφαση για εμάς, χωρίς εμάς.

Οι μοναχοί κάνουν ό,τι θέλουν. Ας κάνουν, αλλά όχι αδόμητη ζώνη, όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Τι τους πείραξαν οι αναρριχητές;

Παναγιώτης Νταμπαλής

Το απόστημα έσπασε και βγαίνουν όλα στη φόρα.

Η αναρρίχηση είναι «ύβρις». Το να μένουν άνεργες οικογένειες είναι «ύβρις». Αυτό μας λένε κάποιοι. Δεν θα κάνουμε πίσω.

Ο κ. Αγοραστός που συνεργάζεται πολύ καλά με το Δήμαρχο δεν του είπε ότι έχει το ΠΔ στα συρτάρια; Αν είναι δυνατό.

Ζητάμε ο δήμος Καλαμπάκας να συγκαλέσει Δημοτικό Συμβούλιο και να ορίσει Επιτροπή Διαβούλευσης.

Μπορούμε να αποδείξουμε ότι το ΠΔ μαζί με τον νόμο του 1995 σημαίνει αλλαγή χρήσης γης. Αυτή είναι η άποψή μας.

Αθάνασιος Καπλάνης, κάτοικος Φήκης

Τα 26 βράχια που απαγορεύει το ΠΔ έχουν όλα αγία τράπεζα. Είναι μεγάλη βεβήλωση να διανυκτερεύουν εκεί άτομα και να κάνουν ό,τι κάνουν.

Αν δεν ήταν οι μοναχοί, σήμερα θα μαλώνατε με τις γκλίτσες.

Μιχάλης Γαβράς

Αναφέρθηκε σε επώνυμη καταγγελία που έκανε για παράνομες κατασκευές στο χώρο το Μετεώρων (παρατίθεται σε σχετικό άρθρο μας αναλυτικά).

Δημήτρης Ζερβόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος συμπολίτευσης

Κύριες Δήμαρχε ίσως μετά από αυτό που θα πω θα με αποπέμψετε από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το ΠΔ αυτό ξεκίνησε από το 1994-1995 προωθούμενο από τον π. Αθανάσιο και στόχος ήταν η απομάκρυνση των επαγγελματιών έξω από τις Ι. Μονές και η καταπάτηση της περιουσίας των Καστρακινών και Καλαμπακιωτών που βρισκόταν σε απόσταση 600μ από τα βράχια των Μετεώρων.

Ο βουλευτής Χρήστος Μαγκούφης τότε το σταμάτησε.

Αυτός ήταν ένας, κ. βουλευτές είστε 4, μπορείτε να το σταματήσετε. Στο χέρι σας είναι να εμποδίσετε αυτό το έκτρωμα (εννοεί το ΠΔ).

Λεωνίδας Κεραμίδας, επικεφαλής δημοτικής παράταξης ελάσσονος αντιπολίτευσης

Είμαστε κατά του ΠΔ. Είναι αυταπάτη ότι τα Μετέωρα θα μπορούσαν να λύσουν το οικονομικό πρόβλημα και η ανεργία του τόπου.

Ο φυσικός πλούτος πιστεύουμε ότι είναι περιουσία του λαού και δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Ομοίως και για την πολιτιστική κληρονομιά.

Ο λαός δεν ευημερεί γιατί εμπορευματοποιείται ο φυσικός πλούτος και η πολιτιστική κληρονομιά και γίνονται αντικείμενο ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε χέρια λίγων.

Η αντιπαράθεση που υπάρχει το παρασκήνιο του ΠΔ πρέπει να ληφθεί υπόψην.

Οι αναρριχητές μέσω της ΕΟΟΑ δηλώνουν ότι ουδέποτε αναρριχώνται σε βράχους όπου υπάρχουν μοναστήρια, προς τι λοιπόν οι επιπλέον περιορισμοί;

Επίσης τι ζημιά προκαλεί η ύπαρξη μικροπωλητών;

Ζητάμε την άμεση απόσυρση του σχεδίου ΠΔ.

Αχιλλέας Σιάχος, ως δημότης

Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις έφυγε από τη ζωή ο Μακαριστός Σεραφείμ το θέμα επανήλθε.

(Ανέγνωσε επιστολή από το 1998 που είχε αποστείλει ο Μακαριστός Σεραφείμ στον Γ.Γ. Υπ. Πολιτισμού για το θέμα της αδόμητης ζώνης)

Βάιος Ζιάκας, Δημοτικός Σύμβουλος ελάσσονος αντιπολίτευσης

Επιτέλους να μιλήσουμε με ανοικτά χαρτιά όχι να αρνούνται πρόεδρος και δήμαρχος το δημοτικό συμβούλιο.

Πρέπει να γίνει ένα δημοτικό συμβούλιο για το θέμα. Ήρθε η ώρα να το κουβεντιάσουμε, κάτι που δεν κάναμε τα προηγούμενα χρόνια.

Δημήτρης Λύπας, Δημοτικός Σύμβουλος μείζονος αντιπολίτευσης

Πρέπει να γίνει Δημοτικό Συμβούλιο για να πάρουμε μια ομόφωνη απόφαση.

Θα έπρεπε να βάλουμε όλοι πλάτη για ένα τόσο σοβαρό θέμα να γίνει δημοτικό συμβούλιο, να συζητήσουμε για όσο χρειαστεί και να πάρουμε μια ομόφωνη απόφαση.

Η επιστολή του κ. Δημάρχου δεν με εκφράζει και δεν με εκφράζει γιατί έγινε εν κρυπτώ. Ο κόσμος θέλει να ξέρει την άποψή μας.

Εκλεγόμαστε από αυτόν το λαό για κάποιο λόγο και πρωτίστως για τα σοβαρά θέματα, όπως αυτό.

Σάκης Παπαδόπουλος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Ήρθαμε να ακούσουμε όλες τις σκέψεις και απόψεις, πριν καταλήξουμε σε τι μορφή πρέπει να πάρει ένα ΠΔ που παρεμβαίνει σε κάτι πολύτιμο για εμάς, για τη χώρα, αλλά και την παγκόσμια κοινότητα.

Ήταν πολύ χρήσιμο που γίνεται σήμερα αυτή η συζήτηση παρά το γεγονός ότι δεν έχει θεσμικό χαρακτήρα, γιατί βγαίνουμε πιο σοφοί. Ακούσαμε σκέψεις πολύ τεκμηριωμένες, αν και κάποιες από αυτές φορτισμένες με πάθος.

Υπάρχει κάποιος που, το σύνολο των δραστηριοτήτων που περιέγραψε ο κ. Θεοδώρου, να θεωρεί ότι δεν συνάδουν με την ιερότητα το χώρου, με τον μοναστικό βίο, ότι πρέπει να απαγορευτούν;

Ο δήμος Καλαμπάκας πήρε και αυτός τα μηνύματά του. Νομίζω ότι οφείλουν να κάνουν μια πάρα πολύ σοβαρή συζήτηση και τη διαβούλευση που επιβάλει η διαδικασία, ώστε να στείλε σε εμάς στη βουλή την τελική κατάθεση της σκέψης του δημοτικού οργάνου της περιοχής.

Εμείς ζητήσαμε από την κ. Υπουργό πριν βάλει την υπογραφή της να έρθει εδώ και να σας ακούσει.

Παναγιώτα Δριτσέλη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Η αποψινή συνάντηση είναι χρήσιμη και βγήκαν σημαντικά συμπεράσματα.
Στη δημοκρατία θα πρέπει να συζητάμε και να ακούμε με μεγάλη προσοχή. Και ο διάλογος σ’ αυτή την περίπτωση είναι επιβεβλημένος. Δεν πρέπει να ληφθεί καμία απόφαση πριν η υπουργός ακούσει την τοπική κοινωνία.

Τα Μετέωρα μαζί με τις Μονές είναι κομμάτι της ανάπτυξης του τόπου. Δεν γίνεται για ένα ΠΔ που θα αλλάξει ουσιαστικά την καθημερινότητα των πολιτών να μην ακουστεί η γνώμη της τοπικής κοινωνίας.

Δεν γίνεται να μην ακουστούν όλες οι απόψεις με προσοχή.

Το ΠΔ αυτό θα πρέπει, πριν υπογραφεί, να εξετασθεί.

Με σοβαρότητα και ηρεμία να καταγράψετε όλες τις προτάσεις.

Χρήστος Σιμορέλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Ήταν πολύ ωφέλιμη η σημερινή συζήτηση. Η Υπουργός ενημερωνόταν λανθασμένα από κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες. Δεν θα αφήσουμε να υπογράφει κανένα ΠΔ αν δεν κάνουμε διαβούλευση.

Ηλίας Βλαχογιάννης, πρ. Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας

Το ΠΔ στηρίζεται στο νόμο, δεν τον αλλάζει. Αν είναι λάθος δεν θα περάσει από τη βουλή.

Πρέπει να πέσουν οι τόνοι, να ακουστούν επιχειρήματα. Πρέπει να βάλουμε κανόνες που θα τηρούνται από όλους μια να μη συζητάμε τι έγινε στο παρελθόν.

Οι Μονές είναι αυτοδιοικούμενες και έχουν άποψη.

Χρήστος Σινάνης, Δήμαρχος Καλαμπάκας

Το σχέδιο ΠΔ αφορά στη ιερότητα του χώρου, δεν περιλαμβάνει χωράφια.

Θέλουμε το ΠΔ αλλά ο καθένας θέτει τους δικούς του όρους.

Η 19η ΕΒΑ έρχεται το Φεβρουάριο το 2014 με προτάσεις.

Την 24/2/2014 απαντά ο Μακαριστός πλέον Μητροπολίτης μας σε αυτές τις προτάσεις, λέγοντας ότι είναι σύμφωνο αυτές.

Οι Ι. Μονές έστειλαν ένα κείμενο με κάποιες παρατηρήσεις επί των προτάσεων.

Στις 17/2/2014 13 φορείς στέλνουν το Δήμο Καλαμπάκας κείμενο προτάσεων που το κοινοποιούν σε ΥΠΠΟ, 19η ΕΒΑ κλπ. Έχει αλλάξει κάτι σε αυτές τις προτάσεις από το 2014 μέχρι σήμερα;

Οι αναρριχητές πρέπει να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις για κάθε βράχο.

Η Υπουργός να έρθει και να ακούσει τι; Χρειάζονται συγκεκριμένες προτάσεις.

25 χρόνια διαβούλευση γίνεται.

Το Σεπτέμβριο του 2014 αναλάβαμε εμείς. Ένα μήνα μετά σαν πολίτης, όπως κάθε πολίτης, εξέφρασα την άποψή μου στις προτάσεις της 19ης ΕΒΑ (αναφέρεται στην επιστολή που έστειλε στην ΕΦΑ Τρικάλων υπογράφοντας ως Δήμαρχος Καλαμπάκας και σας έχουμε παρουσιάσει σε παλαιότερο άρθρο).

Το από 6/4/2016 έγγραφο του ΚΑΣ δεν το έλαβα.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο 34 σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ του ΠΔ και 5 αρνητικά.

Διαβούλευση για τη διαβούλευση δεν γίνεται. Καταθέστε συγκεκριμένες προτάσεις και αν δεν θέλετε να τις καταθέσετε στο δήμο, πηγαίντε τις στους βουλευτές.

1806sssmmm1

1806sssmmm2

1806sssmmm3

1806sssmmm4

1806sssmmm5

1806sssmmm6

1806sssmmm7

1806sssmmm8

1806sssmmm9

1806sssmmm10

1806sssmmm11

1806sssmmm12

1806sssmmm13

1806sssmmm14
Σχόλια
Προσθήκη σχολίου
ΛΟΓΙΚΟΣ (21/6/2017 6:36:45 μμ):

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΕ, ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΕΧΕΙΣ ΣΤΕΙΛΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ!!! ΤΟΣΟ ΑΓΩΝΑΣ ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΟ Π.Α.Μ.Ε ΤΟΥ ΚΚΚΕ ΡΕ ΦΙΛΕ. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Ή ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ. ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΦΑΣΙΖΟΥΣΕΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΡΩ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΧΕΙΣ ΕΣΥ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ. ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΟΝΤΩΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΣΑΙ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ. ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΣΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Π.Δ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ; ΕΙΣΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ; ΕΓΩ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΟΧΙ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΔΕΧΕΣΑΙ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΙΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ!!! ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΙ ΜΕΤΕΩΡΑ ΘΕΣ ΝΑ ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ, ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΘΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΜΥΚΟΝΟ!!! ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!!! ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΒΙΑΣΤΕΙΣ ΝΑ ΜΕ ΚΡΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΓΩ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΙΜΑΙ ΠΑΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΕ ΕΧΕΙ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ!!! ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΣΤΗΝ ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΜΗΔΕΝΙΣΤΗΣ(ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΤΥΠΟΥ ΠΩΣ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΔΕΚΑΕΥΡΩ ΓΙΑ ΞΕΚΑΡΦΩΜΑ!!! ΑΝ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΦΙΛΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΝΕΡΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΩΣ ΤΗΝ ΒΟΗΘΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ!!!) ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΛΥΣΗ!!!


Ελευθεριακός (19/6/2017 12:32:21 μμ):

Η κίνηση πολιτών Καλαμπάκας και η Κίνηση Πολιτών «Μετέωρα για Όλους» (και όποιον άλλο ξεχνάω) χειρίζεται τελείως λάθος το θέμα. Μην πάτε να τα βάλετε με αυτόν τον τρόπο (τον γραφειοκρατικό) εναντίον του βαθιού παρακράτους, της ανώτερης οικονομικής εξουσίας της χώρας που λέγεται μοναστηριακή κοινότητα και κατ' επέκταση εκκλησία. Θα χάσετε επειδή δεν διαθέτετε τους πόρους (οικονομικούς και υλικούς) για να συγκρουστείτε μαζί τους, επειδή δεν υπάρχει το σωστό πρόταγμα και επειδή το σύστημα είναι δομημένο από τους καταπιεστές (που μας αντιμετωπίζουν ως φανατικούς νεαρούς επειδή αγωνιζόμαστε ενάντια στις φιλελεύθερες αυτές πολιτικές, για να μην πω φασίζουσες - οπότε φανταστείτε ποιος θα χάσει). Τρανό παράδειγμα το Βατοπέδι.
Τι πρέπει να γίνει; Θα πρέπει να υπάρξει πρώτα απ' όλα μια αυστηρά πολιτική ανάλυση πάνω στο θέμα και ύστερα να βγούνε κάποιοι με στοιχεία και ονόματα να κατηγορήσουν επίσημα με καταγγελίες. Αν φτάσετε τώρα στα δικαστήρια πολύ πιθανόν να καθυστερούν οι δίκες ή να είναι επίτηδες κλειστές, γεγονός που θα βάλει φραγμό στις διεκδικήσεις σας.
Όσον αφορά τώρα την πολιτική ανάλυση αυτή καθεαυτή: πρέπει πρώτα να δούμε το πρόβλημα στη βάση του, η οποία στην ουσία είναι η επικράτηση σε χωροταξικό επίπεδο των "από τα πάνω" (οικ. εξουσία - εκκλησία - βαθύ κράτος) για την επέκταση της εξουσίας τους, της επιρροής τους και των επιχειρήσεων τους σε βάρος των "από τα κάτω" (ο απλός λαός, οι μισθωτοί, το προλεταριοποιημένο κομμάτι της κοινωνίας).
Αφορμή (και βασικό τους επιχείρημα) για την παραπάνω επιβολή είναι η δήθεν "ιερότητα" του χώρου ως κάτι που ενυπάρχει στο χώρο εκ φύσεως (από πριν). Καμία ιερότητα δεν υφίσταται αφού είναι κάτι επίπλαστο που απλά κατοχυρώθηκε νομικά με την δημιουργία των μονών. Άρα πρέπει να αμφισβητηθεί η ιερότητα.
Δεύτερον, δεν είναι μόνο οι αθλητικές δραστηριότητες στο χώρο η ουσία του πράγματος αλλά και η διεκδίκηση από μέρους των μονών δασικών, γεωργικών εκτάσεων και βοσκοτοπιών που είναι κοινοτικά με το πρόσχημα φυσικά ότι είναι για την συντήρησή τους (κάτι βέβαια που δεν ισχύει αφού τα έσοδα από τον τουρισμό ανέρχονται σε εκατομμύρια σε αγαστή συνεργασία με τουριστικούς ομίλους, κολοσσούς στον κλάδο και οι όποιες άλλες business τους).
Το κράτος κλείνει τα μάτια στο μαύρο χρήμα που συρρέει όλα αυτά τα χρόνια. Οι εργαζόμενοι στα μοναστήρια και τα χωράφια/αμπελώνες τους, παίρνουν τα εξευτελιστικά μεροκάματα που επικρατούν λίγο πολύ και στους υπόλοιπους κλάδους της αγοράς εργασίας (ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιούν οι ίδιοι τα χωράφια με αυτοδιαχείριση, συνεταιρικότητα και με έλεγχο επί της παραγωγής). Είναι ανασφάλιστοι, δεν συνδικαλίζονται και επιλέγονται επίτηδες αλλοδαποί επειδή ως γνωστόν και υπερωρίες δουλεύουν και όλα τα ανέχονται.
Και τέλος, οι μόνες ρίχνουν στάχτη στα μάτια με τις ψευτοελεημοσύνες τους ενώ ταυτόχρονα πολύς κόσμος συρρέει στα μοναστήρια για να ζητήσει δουλειά (ρίχνοντας ουσιαστικά την αξιοπρέπειά του στο πάτωμα) και εκείνοι τους διώχνουν δίνοντάς τους κανά 10ευρω.
Θα μπορούσα να γράφω επί ώρες. Συνοψίζοντας λοιπόν, η επέκταση (αυστηρός καθορισμός του "ιερού" χώρου επιρροής) αυτήν (σε χωροταξικό επίπεδο) που επιδιώκουν οι μονές εναντιώνεται στο αίτημα της κοινωνίας για ελεύθερη διέλευση και εργασία/δραστηριότητα στο χώρο. Κατ' ουσίαν πρέπει να αμφισβητήσετε το ίδιο το ιδιοκτησιακό (μοναστηριακό) καθεστώς που σας επιβάλλουν με πρόσχημα την ιερότητα και το μοναστικό βίο (ο θεός να τον κάνει).
Πώς θα τα κάνετε όλα αυτά; Θα γράψετε ένα κείμενο (πολιτικό) που θα καταδεικνύει τα παραπάνω. Θα το κοινοποιήσετε κυριολεκτικά παντού και θα μοιραστεί εννοείται σε όσους περισσότερους κατοίκους του δήμου Καλαμπάκας. Θα τυπώσετε τρικάκια που θα πεταχτούν σε όλη την πόλη το Καστράκι και στο δρόμο εννοείται για τις μονές με το μήνυμα μεταφρασμένο και στα αγγλικά (αντίστοιχα και το κείμενο). Βάψιμο σε τοίχους της πόλης ή έστω αφίσες. Πορείες. Καλέσματα σε συλλογικότητες εντός και εκτός Καλαμπάκας (δεν είναι θέμα που αφορά μόνο εμάς) για να σας στηρίξουν στις επικείμενες πορείες. Εβδομαδιαία ανοιχτή συνέλευση της Κίνησης Πολιτών «Μετέωρα για Όλους» με οριζόντια δομή και με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες για να αναληφθούν οι παραπάνω δράσεις. Πολιτιστικές εκδηλώσεις με πρωτοβουλία της συνέλευσης (π.χ. μια συναυλία που θα παίζουν σχήματα της πόλης ή ρεμπέτικο γλέντι ή απλά ένας dj όπου θα υπάρχει και κάβα, σε στυλ πάρτι δηλαδή) για την κάλυψη των παραπάνω εξόδων.
Έτσι αγωνιζόμαστε. Μην πέφτετε στην παγίδα τους ότι είναι θέμα που αφορά μόνο κατοίκους του δήμου. Εναντιωθείτε στον δήθεν επικερδή (αλλά καταδικαστικό για τους μισθωτούς) "τουρισμό" που ευαγγελίζονται οι αρχές της πόλης. Πολιτικά, οικονομικά είναι τα συμφέροντα και έκαναν και επίδειξη κύρους μερικοί χθες. Απορώ πως το ανέχεστε. Ελπίζω να δείτε το σχόλιό μου και να το κοινοποιήσετε.


ΟΧΙάς (18/6/2017 10:46:41 μμ):

Με πρόσχημα ότι… «σώζουν» τα Μετέωρα, κατόπιν εορτής έστησαν μασλάτι. Ακούσαμε διαφορετικές και αντικρουόμενες απόψεις, αφηγήματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η μόνη απάντηση που μπορώ να τους δώσω είναι «ο διάλογος, με αυτόν που διαφωνείς, είναι αδύνατος. Με αυτόν που συμφωνείς δεν έχει νόημα»


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
EPZCM
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


 
Προτεινόμενα άρθρα
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα 

 


© 2012 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας