22/4/2018

 

  

   

Αρχική Καλαμπάκα Ελλάδα Κόσμος Αναγνώστες Αθλητικά Παράξενα Tips Web TV Επικοινωνία

 

 

Διάβα Καλαμπάκας: Φθινόπωρο, Χειμώνας, Άνοιξη, Καλοκαίρι, Ομορφιά! [ΣΧΛ]

Δημοσιεύθηκε από: Ηρακλής Φίλιος  11/01/2017 18:01:02

Στις Διαβίτισσες, στους Διαβίτες
για την αρχοντιά, ευγένεια και καλοσύνη τους

Ο καθένας έχει να πει για το χωριό του. Αγαπάει το χωριό του, το επισκέπτεται, απολαμβάνει τη φύση της περιοχής, τα δάση, τα ποτάμια, τα βουνά, τις πλαγιές και αναμένει τον χρόνο να φέρει πάλι κοντά τις αναμνήσεις, όλες εκείνες τις στιγμές που στιγματίζουν θετικά και όμορφα την ψυχή του...

Κάθε χωριό έχει τη δική του ομορφιά. Άλλα είναι ορεινά, άλλα πεδινά, άλλα ημιορεινά. Άλλα πνίγονται μέσα στα δάση, άλλα στα ποτάμια και άλλα στην πανδαισία και των δύο. Άλλα τα βλέπει ο ήλιος και άλλα το φεγγάρι. Άλλα έχουν για γείτονες όμορφα βουνά και άλλα για συντροφιά πανέμορφα κορίτσια. Άλλα τινάζουν το χιόνι από τις σκεπές και άλλα λούζονται στο φως του ήλιου. Σ’ άλλα ο αέρα μυρίζει ρίγανη και σ’ άλλα δυόσμο. Όλα όμως ευωδιάζουν φως και χώμα.

Αγαπώ και λατρεύω το χωριό μου, το οποίο είναι η πατρίδα μου αν και γεννήθηκα και κατοικώ στα Τρίκαλα. Έχω την αναφορά μου σε ένα χωριό του πανέμορφου και καταπληκτικού Δήμου Καλαμπάκας, πόλης θαυμάσιας, εξαίσιας, αγαπημένης. Το χωριό μου, ο τόπος μου είναι η Διάβα Καλαμπάκας. Αυτό το πέρασμα που είχε κάποτε, όπως και σήμερα, κομβικό ρόλο στην περιοχή. Ένα χωριό που απέχει 4 μόλις χιλιόμετρα από την πόλη της Καλαμπάκας που από πάνω της οι Μετεωρίτικοι βράχοι είναι σήμα κατατεθέν της παρουσίας του Θεού στην περιοχή.

Η Διάβα Καλαμπάκας δυστυχώς, πέρυσι τον Ιανουάριο κόπηκε από τον υπόλοιπο κόσμο, από την υπόλοιπη περιοχή, όπως επίσης και όλα τα ορεινά χωριά από τη γέφυρα και πέρα. Η πτώση της γέφυρας καταδίκασε την οικονομική ευημερία του τόπου και καθήλωσε τους κατοίκους οικονομικά και ψυχολογικά. Ευτυχώς σε λίγο καιρό η λειτουργία της γέφυρας θα δώσει ξανά στη Διάβα και στα γύρω και ορεινά χωριά την αίγλη που έχει από τη «γέννηση» της και της αξίζει για το βαθυστόχαστο της φύσης της.

Η Διάβα είναι ένα ημιορεινό χωριό με 1.000 μόνιμους κατοίκους. Οι κάτοικοι του αγαπούν το μέρος τους, αγαπούν την ιστορία του, σέβονται τη φύση και ζουν αγαπημένοι και ενωμένοι μεταξύ τους. Η Διάβα έχει άρχοντες. Έχεις ευγενείς ανθρώπους. Ανθρώπους με παιδεία, με μόρφωση, με καλοσύνη και με πίστη. Έχουμε πέντε εκκλησίες. Μέσα το χωριό έχει δύο! Τον Άγιο Δημήτριο και τον Άγιο Παντελεήμονα, κόσμημα του χωριού, μεγάλο ναό. Επίσης τον Άγιο Αθανάσιο, την Αγία Παρασκευή (ιδιοκτησία των ΑΦΩΝ Βλαχογιάννη με την αλευροβιομηχανία), τον Άγιο Γεώργιο στο δρόμο προς την πανέμορφη Κορομηλιά. Κι έναν κληρικό διαμάντι, τον παπα Φώτη Βούρλα με αρκετές συγκεντρωμένες αρετές στο πρόσωπο του και αληθινό πρότυπο πνευματικού ανδρός. Έχει διάσπαρτα ρυάκια, ποτάμια, πλαγιές που η μία ανταγωνίζεται την άλλη για την καλαισθησία της.

Η Διάβα μας έχει ανθρώπους που υπηρέτησαν και υπηρετούν με αγάπη το δημόσιο βίο. Διαβίτες είναι ο Δήμαρχος Καλαμπάκας Χρήστος Σινάνης, ο πρ. Δήμαρχος Καλαμπάκας Βύρων Μπουτίνας, ο πρ. Δήμαρχος Πάρου Χρήστος Βλαχογιάννης, ο Γιώργος Γιαννάκος Γραμματέας του Δήμου Καλαμπάκας, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Καλαμπάκας Κώστας Ράντος, ο πρ. Νομαρχιακός Σύμβουλος Γεώργιος Γεωργίου, ο Βασίλης Τσιαντής πρ. Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καλαμπάκας, ο Πρωτοπρεσβύτερος και Καθηγητής Φιλόλογος – Θεολόγος π. Κωνσταντίνος Νούλας -πρ. Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Τρικάλων-, ο Βαγγέλης Καραμίντζιος που οι γονείς του Απόστολος Καραμίντζιος και Βούλα Ράντου με βάφτισαν (Μαθηματικός, Αναπληρωτής Υπεύθυνος Οργανώσεων Εξωτερικού και Απόδημου Ελληνισμού της ΟΝΝΕΔ, μετρ στις δημόσιες σχέσεις σε  νυχτερινά στέκια επί Παντελίδη και τώρα δίπλα στην Πάολα), ο Λευτέρης Αβραμόπουλος πρ. Περιφερειάρχης ΟΝΝΕΔ Θεσσαλίας και πολλοί άλλοι που με ζήλο εργάζονται από τη θέση τους.

Η Διάβα θέλω να τονίσω εμφαντικά για μία ακόμη φορά ότι έχει ένα μεγάλο ευεργέτη που τα προηγούμενα χρόνια προσέφερε τόσα πολλά στο χωριό. Πρόκειτια για τον κ. Βασίλη Βλαχογιάννη και τον αδερφό του κ. Γιώργο Βλαχογιάννη. Ο κ. Βασίλης από τη θέση του επιτρόπου έχει προσφέρει ένα τεράστιο οικονομικό ποσό για την κατασκευή ναών, επιδιορθώσεις ναών, μισθούς ιεροψαλτών, κάλυψη αναγκών στους ιερούς ναούς της Διάβας, κατασκευή του Αγίου Παντελεήμονα (όπως και οι κάτοικοι συμβάλλουν ακόμη με τις επιτροπές που διαθέτουν) και γενικά έχει ευεργετήσει τον τόπο μας που αγαπάει και νοιάζεται. Ο δε αδερφός του κ. Γιώργος Βλαχογιάννης ομολογουμένως είναι ένας από τους πετυχημένους πρώην Προέδρους της Διάβας. Πανέξυπνος, εύστροφος, αεικίνητος, που βοηθάει σε κάθε ευκαιρία και ανέδειξε με τις υπηρεσίες του τη Διάβα.

Δεν μπορώ να παραλείψω τους επιχειρηματίες που επένδυσαν και επενδύουν στη Διάβα και στον ευλογημένο αυτόν τόπο από τον Θεό αγαπούν δίνουν τη δική τους μαρτυρία καθώς ο επιχειρηματικός κόσμος τα περιοχής αναδεικνύει τα προϊόντα του και τον τόπο του. Μεταξύ αυτών είναι οι Αφοί Βλαχογιάννη με τη γνωστή Αλευροβιομηχανία που σε χαλεπούς καιρούς τολμά, επενδύει και καταφέρνει, η ΑΦΟΙ Αβραμόπουλοι (Μπετόν, Τεχνικά Έργα, Εμπόριο οικοδομικών υλικών κ.τ.λ.), Παππάς (οικοδομικά υλικά, χωματουργικά έργα, είδη υγιεινής), Λούδας Κωνσταντίνος (παραγωγή οίνου με υπέροχη γεύση σε διάφορες ποικιλίες) και άλλοι πετυχημένοι επιχειρηματίες.

Η Διάβα όλες τις εποχές είναι πανέμορφη. Το φθινόπωρο ρίχνει στο σώμα της τα φύλλα των δέντρων, το χειμώνα φοράει τα λευκά της φορέματα, την άνοιξη κυκλοφορεί με άνθη στα μαλλιά της και το καλοκαίρι τινάζει τον αέρα και τη δροσιά του νερού στον ήλιο. Όπως και να το κάνουμε η ομορφιά της είναι ομορφιά τεσσάρων εποχών. Η Διάβα είναι ένας επίσης έρωτας!!!

Ηρακλής Αθ. Φίλιος
Θεολόγος, Βαλκανιολόγος
Διαβίτης
(iraklisf@theo.auth.gr)
Σχόλια
Προσθήκη σχολίου
παραπληροφορηση (12/1/2017 9:58:10 μμ):

Αντιλαμβάνομαι κοπριοζηλειες και αδυναμιες δεν πειραζει σας καλοσοριζουμε...


Copriani di Prevedi (12/1/2017 12:59:39 μμ):

Οι κοπριές όταν πας στη Διάβα και φυσάει αεράκι είναι το κάτι άλλο .......


Παράγκας (12/1/2017 1:09:31 πμ):

Και τώρα κ.Ηρακλή μπορείς να μας δώσεις μερικές πληροφορίες για την διάβα;
Γιατί στο άρθρο που έγραψες έχεις μπερδέψει την κλούτσα με την βούρτσα.
Και είδες το αποτέλεσμα.
Στα θρησκευτικά τα πας λίγο καλύτερα.


Παζολίνι (11/1/2017 11:03:06 μμ):

Η Διάβα είναι Έρωτας: είναι παράφορος, τρελός, φλογερός, παράνομος, ηλίθιος, επιπόλαιος, παιδικός, νεανικός, γεροντικός,φτερωτός Έρωτας που πετά απο την Κορομηλιά στην Καλαμπάκα. Ο Γενάρης με τον έρωτα χορεύουν και γελούνε.
Πηγή: Το βιβλίο " Οι κάτοικοι της Διάβας".


παραπληροφορηση (11/1/2017 10:55:14 μμ):

Κριμα για τους σχολιαστες αλλα και οι κοπριες χρησιμες ειναι...ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ΚΟΠΡΙΕΣ...


Παζολινι (11/1/2017 10:21:04 μμ):

Σε ποιον απο τους προαναφερεντες επιφανεις της Διαβας ανηκει το αποσπασμα της παραπανω εκθεσης;


Παράγκας (11/1/2017 7:11:55 μμ):

Το χιόνι στο χωριό μου.
Από βραδύς είχε ξαστεριά.
Το πρωί που σηκώθηκε η μάνα να πάει να χέσει, ανοίγει την πόρτα ωπ!! χιόνι
Σηκωθήκαμε και εμείς να κατουρήσουμε.
Ε τι κάνεις εκεί με λέει ο αδερφός μου, δεν βλέπεις που κατουράς πάει το χιόνι
Ύστερα πήγα στο παράθυρο και έγλυφα το χιόνι
Αυτό ήταν το πρώτο χιόνι στο χωριό μου την Διάβα!!!!!!

(απόσπασμα από μια παλιά έκθεση μαθητή Δημοτικού)


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
Y4TV2
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


 
Προτεινόμενα άρθρα
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα 

 


© 2012 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας