22/4/2018

 

  

   

Αρχική Καλαμπάκα Ελλάδα Κόσμος Αναγνώστες Αθλητικά Παράξενα Tips Web TV Επικοινωνία

 

 

Σχέδιο για την κατοίκηση 28 μικρών νησιών για εθνικούς λόγους προωθεί η κυβέρνηση

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  10/01/2017 12:45:16

Σχέδιο για την κατοίκηση 28 μικρών νησιών προωθεί η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε με έγγραφό του στη Βουλή ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο υφυπουργός απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση ανέφερε ότι η αρμόδια Γενική Γραμματεία δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον...

και καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την προοπτική κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου. Στόχος, είναι τα νησιά αυτά να αποκτήσουν «οικονομική δραστηριότητα για εθνικούς κυρίως λόγους».

Παρατίθενται τα κείμενα της κοινοβουλευτικής ερώτησης και της απάντησης του υφυπουργού

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:
1) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
2) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΘΕΜΑ: «Κατοίκηση μικρών νησιών και βραχονησίδων»

Το 1994 άρχισε να συζητάται το πρόγραμμα κατοίκησης των βραχονησίδων μ ας, το οποίο θα οχύρωνε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ο σχεδιασμός προέβλεπε την κατασκευή κατοικιών, εκκλησιών, κτιρίων, δενδροφύτευση, δίκτυο ύδρευσης. Ο αρχικός σχεδιασμός αφορούσε 18 νησιά (Στρογγύλη, Σαρία, Γαυδοπούλα, Νήμος, Τακλάκια, Πασάς, Καλόλιμνος, Βάτη, Φαρμακονήσια, Γαύδος, Αντικύθηρα κλπ.).

Τότε όλοι οι νησιώτες αντιμετώπισαν το ενδεχόμενο με ενθουσιασμό και υπήρχαν εκατοντάδες αιτήσεις ενδιαφερομένων να κατοικήσουν στις βραχονησίδες. Ωστόσο, μετά την κρίση στα Ίμια το σχέδιο θάφτηκε. Από τότε μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία ενέργεια ώστε να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για τα μικρά νησιά και τις βραχονησίδες.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Υπάρχει πρόθεση υλοποίησης του εν λόγω σχεδιασμού;
Υφίστανται οι προϋποθέσεις κατοίκησης μικρών νησιών και βραχονησίδων; 

Αθήνα, 20/12/2016

Ο ερωτών Βουλευτής

Νικόλαος Κούζηλος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: Απάντηση της αριθ. πρωτ. 2162/20-12-2016 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Ν. Κούζηλου.

Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την προοπτική κατοίκησης είκοσι οχτώ (28) μικρών νησιών του Αιγαίου, με στόχο τα νησιά αυτά να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα για εθνικούς κυρίως λόγους.

Στόχος είναι, μέσα από τις υπάρχουσες από τη δεκαετία του 1990 υποδομές και προφανώς με την κατασκευή έργων μικρής κλίμακας, τα νησιά αυτά να καταστούν κατοικήσιμα προκειμένου να αναπτυχθούν δραστηριότητες όπως η παρατήρηση και παρακολούθηση του φυσικού πλούτου, η προσέλκυση περιβαλλοντικών οργανώσεων, ομάδων, ερευνητών του εξωτερικού και του εσωτερικού, με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας κ.α.

Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με την Επιτελική Δομή Ε.Σ.Π.Α. του ΥΝΑΝΠ και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και αφού έχουν προηγηθεί δύο συσκέψεις με εκπροσώπους του Υπουργείου Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, βρίσκεται στη φάση της διαδικασίας αναζήτησης εταίρου, ο οποίος θα συμμετάσχει στη μείζονος σημασίας από εθνικής πλευράς δράση, προκειμένου το project αυτό να ενταχθεί στο Στρατηγικό interreg Ελλάδας-Κύπρου.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ
Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
J71G6
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


 
Προτεινόμενα άρθρα
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα 

 


© 2012 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας