facebook  youtube  twitter  instagram 26/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Καστράκι: Έναν αιώνα μετά το "Σχολείο του Συγγρού" γίνεται Μουσείο Γεωλογικών Σχηματισμών των Μετεώρων [φώτος]

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  25/09/2016 19:21:20
Καστράκι: Έναν αιώνα μετά το "Σχολείο του Συγγρού" γίνεται Μουσείο Γεωλογικών Σχηματισμών των Μετεώρων [φώτος]
Μια μεσημεριανή βόλτα στο Καστράκι με έφεραν μπροστά στο παλιό σχολείο, στην κεντρική πλατεία του χωριού, στους πρόποδες των βράχων των Μετεώρων. Μόνο που η σημερινή όψη του σε τίποτα δεν θυμίζει εκείνο το πελώριο,...

κακοδιατηρημένο κτίριο με τους φθαρμένους τοίχους που έμοιαζε περισσότερο με κτίριο-φάντασμα μιας άλλης εποχής, παρά με κτίσμα που αρμόζει σε ένα τουριστικό χωριό όπως το Καστράκι.

Η σημερινή του εικόνα διαθέτει την αίγλη των διατηρητέων και προσεγμένων νεοκλασικών και κλασικών κτιρίων των αρχών του περασμένου αιώνα. Τα υψίκορμα παράθυρα με το παγωμένο γκρι χρώμα που έμπαζαν από παντού, τώρα με την ξύλινη επένδυσή τους και τους σύγχρονους ενεργειακούς υαλοπίνακες χαρίζουν αισθητική και πραγματική ζεστασιά στο κτίριο.

Ένα "Σχολείο του Συγγρού" γίνεται Μουσείο Γεωλογικών Σχηματισμών των Μετεώρων

Το παλιό Δημοτικό Σχολείο του Καστρακίου, που 2002 κρίθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο, κατασκευάσθηκε σε δύο φάσεις: το υπόγειο και το ισόγειο το 1902, και ο πρώτος όροφος το 1926. Μάλιστα από τα στοιχεία που υπάρχουν, η αρχική κατασκευή του 1902 αναγνωρίζεται ως ένα από τα 407 σχολικά κτίρια του Δ. Καλλία, της περιόδου 1898-1911, γνωστά και ως «σχολεία του Συγγρού».

Αξίζει να επισημάνουμε στο σημείο αυτό ότι ο Ανδρέας Συγγρός µε τη διαθήκη του που συντάχθηκε το 1896, δώρισε 750.000 δραχμές στο ελληνικό κράτος για την κατασκευή δημοτικών σχολείων σε ολόκληρη τη χώρα εκτός της πρωτεύουσας. Ο ενιαίος τύπος των σχολείων του Καλλία εφαρμόστηκε σε όλες τις περιοχές και τους αγροτικούς οικισμούς ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητες και το ανάγλυφο της κάθε περιοχής µε μικρές διαφορές μεταξύ των κτισμάτων. Έτσι υπήρξαν περιπτώσεις δυσπρόσιτων οικισμών και 38 απομακρυσμένων ορεινών χωριών µε φτωχικά σπίτια και ανύπαρκτο οδικό δίκτυο, να διαθέτουν επιβλητικά νεοκλασικά σχολικά κτίρια, αντίγραφα των Αθηνών, τα οποία δεν είχαν ενσωματωμένα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στοιχεία της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Αυτό, λοιπόν, το «παράταιρο» αρχιτεκτονικά για την εποχή του σχολικό κτίριο σε λίγο καιρό θα εγκαινιασθεί ως «Μουσείο Γεωλογικών Σχηματισμών των Μετεώρων», ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο πολιτισμού στην ιστορία του, αλλά και στην ιστορία του τόπου.

Το νέο μουσείο έρχεται να καλύψει το κενό σε τουριστικές υποδομές των Μετεώρων και στην ενημέρωση του κοινού για τις γεωμορφολογικές μεταβολές στην περιοχή, καθώς θα προσφέρει πληροφορίες στους επισκέπτες για την εξέλιξη των γεωλογικών φαινομένων στην περιοχή.

Επίσης μέσω της ψηφιακής παρουσίασης, που θα πραγματοποιείται, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για το πώς δημιουργήθηκαν οι βράχοι των Μετεώρων, αλλά και για την παλαιοντολογία, την ιστορία της μοναστικής κοινότητας, την αρχιτεκτονική κληρονομιά κ.α.

Αναμένουμε εναγωνίως να ολοκληρωθεί, να ανοίξει επισήμως τις πύλες του και να το επισκεφθούμε.

φώτο του κτιρίου προ της έναρξης των εργασιών μετατροπής του σε μουσείο



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
2RB1O
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα











































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ