facebook  youtube  twitter  instagram 19/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Φτιάχνουμε τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα των γιορτών

Δημοσιεύθηκε από: Συνεργάτης Ρ. Ο.  18/12/2016 12:30:22
Φτιάχνουμε τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα των γιορτών
Τα Χριστούγεννα κάνουμε δώρα στα αγαπημένα μας πρόσωπα! Δώρα περισσότερο ή λιγότερο ακριβά, πάντα ωστόσο με συμβολικό χαρακτήρα στα πρόσωπα που αγαπάμε. Και πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν τις γιορτές για τα γλυκά...

Οπότε γιατί να μην το συνδυάσετε και να τους προσφέρετε ένα κουτί με γλυκά που θα έχετε φτιάξει μόνοι σας;

Κουραμπιέδες και μελομακάρονα, λοιπόν, τι άλλο, για να τους μεταδώσετε το πνεύμα των εορτών;

Με δύο απλές συνταγές θα μπορέσετε να… σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων, όποιες κι αν είναι οι μαγειρικές σας ικανότητες!

Ο «χιονισμένος» κουραμπιές

Ο κουραμπιές ανήκει στα πατροπαράδοτα γλυκίσματα, ενώ το όνομά του προέρχεται από το τουρκικό Kurabiye, που σημαίνει μπισκότο, γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο και άχνη ζάχαρη.

Υλικά για 50-60 κομμάτια

• 750γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 150γρ. ζάχαρη
• 500γρ. βούτυρο πρόβειο λιωμένο
• 2 κρόκους αβγών
• 1 σφηνάκι κονιάκ ή τσίπουρο
• 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
• 2 καψουλάκια βανιλίνη
• 200γρ. αμύγδαλα ολόκληρα
• Για την επικάλυψη
• 50ml ανθόνερο ή λικέρ μαστίχα
• 500γρ. ζάχαρη άχνη

Οδηγίες παρασκευής

• Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνετε τα αμύγδαλα για 10 λεπτά. Στο μεταξύ χτυπάτε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο για 10 λεπτά. Με το μίξερ σε λειτουργία ρίχνετε τους κρόκους των αβγών. Διαλύετε τη σόδα στο κονιάκ και την προσθέτετε μαζί με τη βανίλια. Αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνετε το αλεύρι κοσκινίζοντάς το σιγά-σιγά από σουρωτήρι, ενώ ανακατεύετε πρώτα με σπάτουλα να ενωθεί το αλεύρι με τα υγρά υλικά. Τέλος, προσθέτετε τα ψημένα αμύγδαλα και κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα με το χέρι. Η ζύμη σας πρέπει να είναι απαλή και βελούδινη και να πλάθεται σχετικά εύκολα.

• Στρώνετε με χαρτί ψησίματος δύο επίπεδα ταψιά. Παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης φροντίζοντας να περιλαμβάνονται 2-3 αμύγδαλα σε κάθε κομμάτι και τις πλάθετε σε μπαλάκια με μέγεθος καρυδιού. Εναλλακτικά παίρνετε μεγαλύτερη ποσότητα ζύμης, την πλάθετε σε μπάλα και σε καθαρή επίπεδη επιφάνεια την απλώνετε να πλατύνει σε φύλλο πάχους 1 δαχτύλου και με κουπ πατ κόβετε κουραμπιέδες σε διάφορα σχήματα.

• Αραδιάζετε τους κουραμπιέδες στα ταψιά αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους και τους πιέζετε ελαφρά να πλατύνουν. Ψήνετε στον φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα και όχι να ροδίσουν πολύ.

• Ξεφουρνίζετε τους κουραμπιέδες και αφήνετε να κρυώσουν. Μην προσπαθήσετε να τους μετακινήσετε από το ταψί αν δεν κρυώσουν εντελώς γιατί θα διαλυθούν. Βάζετε το ανθόνερο σε βαποριζατέρ και ψεκάζετε ελαφρά τους κουραμπιέδες.

• Κοσκινίζετε ζάχαρη άχνη σε ένα βαθύ ταψί ώστε να σκεπαστεί. Αραδιάζετε εκεί πάνω τους κουραμπιέδες τον ένα δίπλα στον άλλο αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους και κοσκινίζετε από πάνω με μπόλικη ζάχαρη άχνη. Παίρνετε με τα δυο χέρια τους κουραμπιέδες και τους δουλεύετε λίγο να σκεπαστούν καλά με τη ζάχαρη. Τους μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος κάνοντας στρώσεις, πασπαλίζοντας πάλι με ζάχαρη άχνη μία-μία τις στρώσεις.

• Tip: Εάν θέλετε μπορείτε αντί να πασπαλίσετε τους κουραμπιέδες σας με άχνη ζάχαρη να τους καλύψετε με σοκολάτα. Θα χρειαστείτε 400γρ. σοκολάτα κουβερτούρα την οποία θα λιώσετε σε μπεν-μαρί. Αφού ραντίσετε τους κουραμπιέδες με ανθόνερο ή λικέρ μαστίχας, τους βουτάτε στη σοκολάτα. Βάζετε τους κουραμπιέδες για λίγα λεπτά σε επίπεδη επιφάνεια στρωμένη με χαρτί ψησίματος, να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα και μεταφέρετε τους σοκολατένιους κουραμπιέδες σε πιατέλα.

Το μελωμένο μελομακάρονο

Το μελομακάρονο στη μικρασιατική διάλεκτο ονομάζεται φοινίκι. Είναι ένα ελληνικό γλύκισμα που παρασκευάζεται βασικά από αλεύρι, λάδι και μέλι. Προσπαθήστε να επιχειρήσετε μια εύκολη συνταγή, για να γλυκάνετε τους αγαπημένους σας.

Υλικά για 55-60 κομμάτια

• 2 φλιτζάνια έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (ή 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και 1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος)
• 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
• 1 φλιτζάνι ζάχαρη
• 1 κουτ. σούπας κανέλα
• ¼ φλιτζανιού μπράντι
• 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
• ξύσμα 3 πορτοκαλιών
• 1 κουτ. γλυκού σόδα
• 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο

Για το μέλωμα
• 2 φλιτζάνια μέλι
• 1 φλιτζάνι ζάχαρη
• 1½ φλιτζάνι νερό
• χυμό από ½ λεμόνι

Για το πασπάλισμα
• καρυδόψιχα χοντροτριμμένη

Οδηγίες παρασκευής

• Χτυπάτε στο μίξερ το λάδι και τη ζάχαρη για 10 λεπτά. Προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρίφαλο. Διαλύετε τη σόδα στο μπράντι και τα προσθέτετε.

• Κοσκινίζετε το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι και το ρίχνετε λίγο - λίγο στο μίγμα συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα. Μην παραζυμώνετε για να μη σφίξει η ζύμη. Συνεχίζετε το ζύμωμα με το χέρι.

• Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς. Πλάθετε με τη ζύμη τα μελομακάρονα, δίνοντάς τους σχήμα οβάλ. Πατάτε την επιφάνειά τους στον τρίφτη του τυριού ή τα τρυπάτε με πιρούνι (παράλληλα) σε 3 μεριές.

• Λαδώνετε ένα ταψί και αραδιάζετε μέσα τα μελομακάρονα. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

• Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι για το μέλωμα. Σε μία κατσαρόλα βράζετε το νερό με τη ζάχαρη για 3 λεπτά. Προσθέτετε το μέλι και το χυμό λεμονιού και βράζετε για 2 λεπτά ακόμη. Ξαφρίζετε.

• Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα τα αφήνετε για 5-6 λεπτά να κρυώσουν και τα περιχύνετε με ζεστό σιρόπι, όσο είναι ακόμη αραδιασμένα στο ταψί. Τα αφήνετε να μείνουν μερικά λεπτά και τα αναποδογυρίζετε. Αυτό το κάνετε δύο-τρεις φορές. Τα αφήνετε κατόπιν να κρυώσουν μέσα στο ταψί.

• Τοποθετείτε τα μελομακάρονα σε στρώσεις σε πιατέλα και πασπαλίζετε κάθε στρώση με καρυδόψιχα.

Καλή σας όρεξη και Καλά Χριστούγεννα!!!




Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
4X337
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα










































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ